Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tηλεφωνική προειδοποίηση Baerbock σε Λαβρόφ - Καμία αναφορά σε Nord Stream 2,σταθερές οι ροές του Yamal

Tηλεφωνική προειδοποίηση Baerbock σε Λαβρόφ - Καμία αναφορά σε Nord Stream 2,σταθερές οι ροές του Yamal
Τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών  Annalena Baerbock για ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει «τεράστιες συνέπειες» εάν εισβάλει στην Ουκρανία, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό της στην οποία επεσήμανε ότι δεν πρέπει να παραβιαστεί η εδαφική ακεραιότητα του Κιέβου.

Η Baerbock ζήτησε «ανοιχτό και ειλικρινή» διάλογο με τη Ρωσία για την κρίση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια  συνομιλίας  με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το τηλεφώνημα ήταν η πρώτη δημόσια ανακοινωθείσα επαφή μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας από τότε που η κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελαρίου Olaf Scholz's ανέλαβε τα καθήκοντά της την περασμένη εβδομάδα.

«Θέλουμε ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο», έγραψε το υπουργείο Baerbock στο Twitter μετά την κλήση. «Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν πρέπει να παραβιαστεί».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε στη Στοκχόλμη, όπου συνάντησε τους Σουηδούς και Νορβηγούς ομολόγους της, η Baerbock είπε: «Οποιαδήποτε μορφή επέμβασης στην κυριαρχία της Ουκρανίας θα είχε τεράστιες συνέπειες για το ρωσικό καθεστώς - οικονομικής και διπλωματικής φύσης».

Υδρογόνο και Nord Stream 2

Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε επίσης να σημειωθεί πρόοδος στις λεγόμενες συνομιλίες της Νορμανδίας για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία προσθέτοντας το θέμα της βίζα για τους νέους Ρώσους καθώς και συνεργασία για το υδρογόνο.

Στις δηλώσεις δεν έγινε αναφορά από καμία  πλευρά στον προγραμματισμένο αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία και θα παρακάμπτει την Ουκρανία, αλλά δεν έχει πιστοποιηθεί λόγω ρυθμιστικών εμποδίων.

Η Πολωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει τη διακοπή του αγωγού σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει δημόσια δέσμευση να το εμποδίσει.

Συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι συγκέντρωσε περίπου 100.000 στρατιώτες στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια πιθανή εισβολή, εγείροντας φόβους ότι μια σύγκρουση που βράζει στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας θα μπορούσε να ξεσπάσει σε ανοιχτό πόλεμο μεταξύ των γειτόνων.

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει οποιαδήποτε επίθεση, αλλά κατηγορεί την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για αποσταθεροποιητική συμπεριφορά και αναζητεί εγγυήσεις ασφαλείας έναντι της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

Ο Lavrov επανέλαβε αυτό το αίτημα στην συνομιλία του με την Baerbock, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Στη συζήτηση επίκαιρων θεμάτων της διεθνούς ατζέντας, η ρωσική πλευρά εστίασε στην ανάγκη να παράσχουμε στη χώρα μας εγγυήσεις ασφαλείας με τη μορφή νομικών δεσμεύσεων να μην επεκτείνει το ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και να μην μεταφέρει τη στρατιωτική υποδομή του μπλοκ στα σύνορα της Ρωσίας», είπε.

Η Karen Donfried η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, συναντήθηκε την Τρίτη με κορυφαίους Ουκρανούς αξιωματούχους για να προσφέρει υποστήριξη ενόψει της ενισχυμένη ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας

Λευκορωσία και εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Yamal

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Yamal-Europe παρέμειναν σταθερές τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής εταιρείας δικτύου Gascade την Τρίτη, μετά από απειλή από τη Λευκορωσία σχετικά με την απαγόρευση της μεταφοράς φυσικού αερίου.

Οι ροές παρέμειναν σταθερές αφού ο ηγέτης της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko προειδοποίησε ξανά το Μινσκ ότι θα μπορούσε να αναστείλει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου από την επικράτειά του προς την Ευρώπη ως απάντηση στις νέες δυτικές κυρώσεις, ενισχύοντας τις τιμές του φυσικού αερίου.

Οι ροές στο σημείο μέτρησης Mallnow στα γερμανο-πολωνικά σύνορα διαμορφώθηκαν σε ωριαία ένταση 10.304.853 κιλοβατώρες (kWh) το πρωί της Τρίτης 14/12, από λίγο κάτω από τις 10.000.000 kWh το Σαββατοκύριακο.

Ο αγωγός είναι ένας από τους σημαντικότερους δρόμους για τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και διασχίζει τη Λευκορωσία.

Οι κρατήσεις για τους όγκους της Τρίτης στο σημείο μέτρησης Velke Kapusany στα σύνορα Σλοβακίας-Ουκρανίας, μια άλλη σημαντική διαδρομή προς την Ευρώπη, ήταν 952.600,7 μεγαβατώρες (MWh) ή 87,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, παρόμοια με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τον Δεκέμβριο μέχρι στιγμής.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης