Τελευταία Νέα
Ενέργεια

EIA:Εκτινάχθηκε η ζήτηση, μειώθηκαν τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ

EIA:Εκτινάχθηκε η ζήτηση, μειώθηκαν τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ
Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 4,6 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 10 Δεκεμβρίου στα 428,3 εκατομμύρια βαρέλια, υπερδιπλάσια των προσδοκιών για πτώση 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών
Η ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε υψηλό όλων των εποχών την περασμένη εβδομάδα μετά τη ζήτηση για διακοπές και τα ταξίδια - ακόμη και όταν η παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού απειλεί να μειώσει την κατανάλωση τους επόμενους μήνες.

Τα συνολικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν λόγω της αύξησης των εξαγωγών, ενώ τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων μειώθηκαν επίσης, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η παραγωγή προϊόντων στα διυλιστήρια αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα στα 23,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), λόγω των κερδών στη βενζίνη, το ντίζελ και άλλα προϊόντα διύλισης. Ο λιγότερο ασταθής μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων ήταν 21,3 εκατομμύρια bpd, πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, και ο ισχυρότερος τον Δεκέμβριο από το 2018.

Τόσο οι προμήθειες βενζίνης όσο και αποστάγματος - το οποίο περιλαμβάνει καύσιμο ντίζελ - ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019 καθώς τα διυλιστήρια έχουν ενισχύσει την παραγωγή. Οι αναλυτές είπαν ότι η άνοδος αντανακλά τόσο τις προσδοκίες για αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ταξιδεύουν για τις διακοπές όσο και τη χαλάρωση των σημείων συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας που έχει περισσότερα φορτηγά στους δρόμους που παραδίδουν αγαθά.

Τα αυτοκίνητα και τα αεροπορικά ταξίδια αναμένεται να αυξηθούν κατά 34% από την περσινή εορταστική περίοδο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αυτοκινήτων, με περίπου 109,5 εκατομμύρια ανθρώπους να μετακινούνται, αν και ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από τα επίπεδα του 2019.

Η ζήτηση αποστάγματος αυξήθηκε απότομα την τελευταία εβδομάδα, πάνω από 1,3 εκατομμύρια bpd, ενώ ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων είναι τώρα 8% υψηλότερος από τα συγκρίσιμα επίπεδα του 2019. Η ζήτηση βενζίνης, όπως μετράται με βάση το προσφερόμενο προϊόν, είναι στα επίπεδα του 2019.

Η παραλλαγή του κορωνοϊού Omicron αναμένεται επίσης να μειώσει τη ζήτηση τους επόμενους μήνες.

Μείωση εισαγωγών

Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 4,6 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 10 Δεκεμβρίου στα 428,3 εκατομμύρια βαρέλια, υπερδιπλάσια των προσδοκιών για πτώση 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών.

Η μείωση των αποθεμάτων αργού οφειλόταν εν μέρει στην απότομη αύξηση των εξαγωγών, καθώς οι καθαρές εισαγωγές αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,4 εκατομμύρια bpd στα 2,8 εκατομμύρια bpd.

Η απότομη πτώση των εισαγωγών μπορεί να οφείλεται εν μέρει σε φορολογικούς λόγους στο τέλος του έτους, καθώς πολλές χώρες υπολογίζουν τους φόρους στα αποθέματα αργού που διατηρούνται στο τέλος του έτους. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες προσπαθούν να αυξήσουν τις εξαγωγές και να συγκρατήσουν τις εισαγωγές για να μειώσουν τα αποθέματά τους.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης