Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Ανοίγει η διαδικασία κοινών προμηθειών στο φυσικό αέριο

ΕΕ: Ανοίγει η διαδικασία κοινών προμηθειών στο φυσικό αέριο

Οι χώρες της ΕΕ θα έχουν την επιλογή να προμηθεύονται από κοινού φυσικό αέριο -  Οι κανόνες ενθαρρύνουν τη χρήση υδρογόνου στα δίκτυα αερίου

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη κανόνες που επιτρέπουν στις χώρες της ΕΕ να αγοράζουν από κοινού στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου, στο πλαίσιο σχεδίων που θα ενισχύσουν επίσης την αποθήκευση φυσικού αερίου και θα στοχεύουν στην προσθήκη περισσότερων αερίων χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο δίκτυο.

Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας, έχουν ζητήσει από κοινού αγορά φυσικού αερίου, μια κίνηση που λένε ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση των προμηθειών. Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σε υψηλά ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, υποκινούμενες από παράγοντες όπως η υψηλή ζήτηση και οι χαμηλότερες από το αναμενόμενο εξαγωγές από τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε προτείνοντας ένα σύστημα με το οποίο οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς χωρών (ΔΣΜ) θα μπορούσαν να αγοράζουν από κοινού στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σοβαρής λειψυδρίας.

Η συμμετοχή θα είναι εθελοντική και οι χώρες θα πρέπει πρώτα να ειδοποιήσουν την Επιτροπή, κοινοποιώντας λεπτομέρειες όπως τον όγκο που θα αγοραστεί, τις λειτουργικές διαδικασίες για την ενεργοποίηση της προμήθειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και το αναμενόμενο κόστος και οφέλη.

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβουν την αποθήκευση στις περιφερειακές αξιολογήσεις τους για τους κινδύνους εφοδιασμού με φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης της ιδιοκτησίας υποδομής αποθήκευσης από αλλοδαπούς, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής. Εάν εντοπίσουν κινδύνους, οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν μέτρα όπως η υποχρέωση των ΔΣΜ να αγοράζουν στρατηγικά αποθέματα.

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Teresa Ribera δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι οι από κοινού και όχι μεμονωμένες αγορές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διασφάλιση καλύτερων όρων στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου.

Αξιωματούχοι από ορισμένα άλλα κράτη της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι δεν αναμένουν από τις χώρες τους να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Τι προβλέπει η πρόταση

Η πρόταση του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ δεν θα τεθεί σε ισχύ εγκαίρως για την καταπολέμηση της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα. Θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των χωρών μελών της ΕΕ, οι οποίες πρέπει να εγκρίνουν τους κανόνες και οι οποίες διαφωνούν για τον ρόλο του φυσικού αερίου στην ενεργειακή μετάβαση.

Η πρόταση θα απαιτούσε τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια των χωρών για τα ορυκτά αέρια να λήξουν έως το 2050, ημερομηνία κατά την οποία η ΕΕ έχει δεσμευτεί να επιτύχει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Το ορυκτό αέριο παρέχει περίπου το ένα τέταρτο της ενέργειας της ΕΕ, με το 90% της να εισάγεται.

Η ΕΕ εκτιμά πει ότι η χρήση φυσικού αερίου της πρέπει να μειωθεί κατά 25% έως το 2030, από τα επίπεδα του 2015, για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους και ότι η στροφή προς την τοπική παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας είναι η μακροπρόθεσμη άμυνά της έναντι των προβλημάτων εφοδιασμού και της ασταθούς τιμής των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων.


www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης