Απόψεις

Καταστροφική μια προσφυγή στην διαιτησία - Του Π. Μπουσμπουρέλη

Καταστροφική μια προσφυγή στην διαιτησία - Του Π. Μπουσμπουρέλη
Ο ανεφοδιασμός φυσικού αερίου για την χώρα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο

Σε κομβικό σημείο βρίσκονται οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που κλιμακώνεται, απειλώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ενεργειακή φτώχεια και σημαντικές ζημιές.

Ο ανεφοδιασμός φυσικού αερίου για την χώρα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, καθώς οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί σε ιστορικά υψηλά 130 ευρώ/MWh, ενώ και τα προθεσμιακά συμβόλαια για το α’ 6μηνο του 2022 δείχνουν ότι το πρόβλημα θα επιδεινωθεί.

Αιτία της κρίσης που αντιμετωπίζουμε είναι η ταχύτητα της ενεργειακής μετάβασης, όπως την έχει προγραμματίσει η Ευρώπη. Αφορμή και συγκυρία είναι η κορύφωση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για το θέμα της Ουκρανίας. Οι ελπίδες για αποκλιμάκωση που αναμένεται να οδηγήσει σε εκτόνωση του ράλι των τιμών στο φυσικό αέριο εξαρτώνται από την ανοιχτή διαδικασία που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Biden και Putin στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.

Oι διεθνείς εξελίξεις

Ο Putin έχει προειδοποιήσει ξεκάθαρα ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι μια εχθρική ενέργεια που θα απειλήσει τη Ρωσία, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Gens Stoltenberg έχει πρόσφατα ρίξει λάδι στη φωτιά και οι Γερμανοί από την πλευρά τους δια μέσου της νέας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έχουν αποσαφηνίσει γιατί τόσο καιρό έχουν μπλοκάρει και μεταθέσει τη λύση του Nord Stream 2 που θα αύξανε την προσφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη και θα αποκλιμάκωνε τις τιμές.

Η Γερμανία από την πλευρά της παίζει ένα μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι, έχοντας εν μέρει διευθετήσει το ενεργειακό της πρόβλημα, αφού η δομή της αγοράς της είναι πολύ πιο εξελιγμένη σε σχέση με την ελληνική. Η Ελλάδα παρά την ανταγωνιστική της τιμή μέσα στην κρίση στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος πληρώνει ακριβά την απογείωση των τιμών φυσικού αερίου, καθώς εκ των πραγμάτων οι Ρώσοι εκμεταλλεύονται τις συνθήκες απέναντι στο σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών.

H διαπραγμάτευση ΔΕΠΑ - Gazprom

Σε αυτό το πλαίσιο, η διαπραγμάτευση που κάνει η διοίκηση της ΔΕΠΑ με την Gazprom καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη και δεν μπορεί να περιμένει κανείς καλύτερους όρους από το να συνδεθεί το 80% των ποσοτήτων που θα πάρουμε το 2022 με την τιμή του TTF.

Από την άλλη πλευρά το ενδεχόμενο προσφυγής σε μια νέα διαιτησία θα οδηγούσε σε ανάληψη μη ελεγχόμενου ρίσκου και κίνδυνο τεράστιας ζημιάς για την ενεργειακή αγορά και οικονομία χωρίς επιστροφή. Τούτου δοθέντος, οι προσδοκίες θα πρέπει να χαρακτηριστούν από ρεαλισμό για τις εν λόγω διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, με γνώμονα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις συνθήκες που αντιμετωπίζει το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς, όπως προκύπτει από την καθημερινή σύγκριση των ενεργειακών τιμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης