Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακό σοκ στην αγορά - Γιατί επιβραδύνεται ο ρυθμός εξαγωγών της Gazprom στην Ευρώπη

Ενεργειακό σοκ στην αγορά - Γιατί επιβραδύνεται ο ρυθμός εξαγωγών της Gazprom στην Ευρώπη
Η εντεινόμενη ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει ακόμη και σε προειδοποιήσεις για πιθανές διακοπές ρεύματος αυτόν τον χειμώνα
Σχετικά Άρθρα

Ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών φυσικού αερίου της Gazprom προς την Ευρώπη έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες σε κάτι λιγότερο από 5% σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ενεργειακός γίγαντας και αναμεταδίδει το Oilprice.

Η Gazprom αποκάλυψε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου της εκτός του μπλοκ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο είχαν αυξηθεί κατά 4,8% από έτος σε έτος σε 178,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η εταιρεία ανέφερε προηγουμένως 26% για το πρώτο εξάμηνο του έτους και 19,4% ανάπτυξη για τον Ιανουάριο – Αύγουστο με ελλείψεις που εμφανίστηκαν το φθινόπωρο.

Η εστία των διενέξεων

Όπως είναι φυσικό και επόμενο, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας αποτέλεσαν ένα πικρό σημείο διαμάχης εν μέσω των αυξανόμενων τιμών του φυσικού αερίου, των ελλείψεων εφοδιασμού και των ζητημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες αυτόν τον χειμώνα.

Η εντεινόμενη ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει ακόμη και σε προειδοποιήσεις για πιθανές διακοπές ρεύματος αυτόν τον χειμώνα. Η Gazprom είπε ότι η πτώση αντανακλά τη ζήτηση στην περιοχή και αναμένει να δημιουργήσει ετήσια έσοδα ρεκόρ ως συνέπεια των υψηλών τιμών στη βασική της αγορά.

Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας κάλεσε την Gazprom τον Οκτώβριο να απελευθερώσει περισσότερες προμήθειες στην Ευρώπη, ενώ ο αγωγός Yamal-Europe έχει καταγράψει αντίστροφες ροές μακριά από την Ευρώπη σε πολλές περιπτώσεις αυτό το χειμώνα. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες από τον Λευκό Οίκο ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί αέριο ως όπλο, ασκώντας πίεση στη Γερμανία να εγκρίνει τον αμφιλεγόμενο αγωγό Nord Stream 2 των 8,4 δισ. λιρών, μειώνοντας τις προμήθειες, ενώ επιδιώκει να αποκόψει την Ουκρανία από τις ευρωπαϊκές αγορές.

Παρόλα αυτά, ο Nord Stream 2 συνεχίζει να παραμένει αδρανής, καθώς αναμένει πιστοποίηση από τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές, με τη διαδικασία να καθυστερεί επί του παρόντος λόγω ζητημάτων διακυβέρνησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης