Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η RWE θα επενδύσει 57 δισ.δολάρια στην πράσινη ηλεκτρική ενέργεια

Η RWE θα επενδύσει 57 δισ.δολάρια στην πράσινη ηλεκτρική ενέργεια

 Η RWE περιγράφει τη μεγαλύτερη επενδυτική ώθηση στην ιστορία της Ετήσια επένδυση 5 δις ευρώ μεικτά, 3 δις καθαρά έως το 2030

 

Η RWE σχεδιάζει να επενδύσει 50 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 για να διπλασιάσει την πράσινη ενεργειακή της ικανότητα στα 50 γιγαβάτ (GW), καθώς ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας της Γερμανίας παρουσίασε το σχέδιό του να γίνει παγκόσμιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, ο Markus Krebber - ο οποίος ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος τον Μάιο - παρέμεινε ακλόνητος σχετικά με το μέλλον των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα της RWE, οι οποίοι έχουν γίνει στόχος κριτικής υπό το φως μιας παγκόσμιας ώθησης για σταδιακή κατάργηση της ρυπογόνου πηγής ενέργειας.
Το επενδυτικό σχέδιο, που παρουσιάσθηκε πρόσφατα και το μεγαλύτερο στην 123χρονη ιστορία της RWE, έρχεται καθώς αντίπαλες εταιρείες κοινής ωφέλειας και μεγάλες εταιρείες πετρελαίου με μεγάλη ρευστότητα επιδιώκουν τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ελπίζοντας να στραφούν στην αιολική και ηλιακή δυναμικότητα και μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.
Οι μεγαλύτεροι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές Enel και Iberdrola έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια χρηματοδότησης συνολικής αξίας 265 δισεκατομμυρίων ευρώ - υπογραμμίζοντας τα τεράστια ποσά που κινητοποιεί ο κλάδος για να αυξήσει τα πράσινα διαπιστευτήριά του.
Η ενημέρωση στρατηγικής της RWE ακολουθεί μια σημαντική αναδιάρθρωση που την οδήγησε να αναλάβει τις δραστηριότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του πρώην τμήματος Innogy και E.ON), μετατρέποντάς την σε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη στη διαδικασία.
"Ο ολοκληρωμένος στρατηγικός μας μετασχηματισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Είμαστε σε εξαιρετική θέση να διαμορφώσουμε ενεργά τη βασική δεκαετία της ενεργειακής μετάβασης", δήλωσε ο Krebber.
Οι πυρηνικοί σταθμοί και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα της RWE το 2020 αντιπροσώπευαν το 31% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 40,7 GW του ομίλου.

Έξοδος από τον άνθρακα

Ο Krebber είπε ότι η RWE είναι έτοιμη να προχωρήσει για μια ταχεία έξοδο από τον άνθρακα, την οποία σχεδιάζουν τα κόμματα που προσπαθούν να σχηματίσουν την επόμενη γερμανική κυβέρνηση, αλλά επεσήμανε ότι υπάρχουν πολυάριθμοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Ο ακτιβιστής επενδυτής ενέργειας ENKRAFT κάλεσε τη διοίκηση να διαχωρίσει τις δραστηριότητες του ομίλου στον τομέα του λιγνίτη σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εκπομπές ρύπων, να δώσει έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να ενισχύσει την τιμή της μετοχής του ομίλου.
Το επενδυτικό σχέδιο της RWE θα χρηματοδοτηθεί από τις ταμειακές ροές της από λειτουργικές δραστηριότητες, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το μέρισμα 0,90 ευρώ ανά μετοχή που σχεδιάζει να καταβάλει για το 2021 θα χρησιμεύσει ως κατώτατο όριο τα επόμενα χρόνια.
Μακροπρόθεσμα στοχεύει να πληρώσει το 50-60% του προσαρμοσμένου καθαρού κέρδους.

Προτεραιότητα σε αιολική, ηλιακή κα μπαταρίες

Η RWE ανέφερε ότι η συνολική επένδυση θα είναι κατά μέσο όρο 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας για υπεράκτια και χερσαία αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, μπαταρίες, ευέλικτη παραγωγή καθώς και υδρογόνο, με το 90% αυτού του ποσού να στοχεύει στην αιολική και ηλιακή ενέργεια καθώς και σε μπαταρίες.
Η εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων, που ουσιαστικά σημαίνει τη μερική πώληση δραστηριοτήτων για την εισαγωγή εξωτερικών κεφαλαίων, θα αντιπροσωπεύει το 40% αυτού του ποσού, ανεβάζοντας τις καθαρές επενδύσεις που σχεδιάζει να δαπανά ετησίως η RWE έως το 2030 σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων (EBITDA) στις βασικές δραστηριότητές της, που δεν περιλαμβάνουν την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα, αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν ως αποτέλεσμα σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030, ανέφερε η εταιρεία. Ο όμιλος αύξησε επίσης τον προσαρμοσμένο στόχο EBITDA για το 2022 σε 3,3-3,6 δισεκατομμύρια ευρώ από 3,1-3,4 δισεκατομμύρια προηγουμένως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης