Ενέργεια

Μειώθηκαν τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ – Αυξήθηκαν της βενζίνης

Μειώθηκαν τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ – Αυξήθηκαν της βενζίνης

Ανησυχία για την ζήτηση

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τετάρτη λόγω των φόβων για περιορισμένη προσφορά και μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, παρά τις αυξανόμενες προσπάθειες των χωρών να περιορίσουν τις κινήσεις για να αποτρέψουν την εξάπλωση της παραλλαγής του κορωνοϊού Omicron.

Τα αποθέματα των ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, με τα αποθέματα αργού να μειώνονται κατά 4,7 εκατομμύρια βαρέλια, αν και αυτό οφείλεται εν μέρει σε φορολογικούς λόγους στο τέλος του έτους που ενθαρρύνουν τις εταιρείες να μην αποθηκεύουν βαρέλια.

Περί τις 19:05 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν 1,07%, στα 74,77 δολάρια το βαρέλι, μετά την άνοδο 3,4% την τελευταία συνεδρίαση. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) διαπραγματευόταν στα 72,16 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 1,46%.

Η αποθήκευση βενζίνης αυξήθηκε απότομα, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι οι Αμερικανοί ταξιδιώτες άλλαζαν απότομα σχέδια, επηρεάζοντας ενδεχομένως τη ζήτηση στον μεγαλύτερο καταναλωτή βενζίνης στον κόσμο. «Ο Covid σκοτώνει τη ζήτηση για βενζίνη σε μόλις μια εβδομάδα», δήλωσε ο Bob Yawger, της Mizuho Securities.
Οι περιορισμοί της κινητικότητας σε όλο τον κόσμο ενισχύουν τους φόβους για μείωση της ζήτησης καυσίμων. Η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Νότια Κορέα είναι μεταξύ των χωρών που επέβαλλαν εκ νέου μερικό ή πλήρες lockdown ή άλλα μέτρα κοινωνικής απόστασης τις τελευταίες ημέρες.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η παραλλαγή Omicron είναι πιο θανατηφόρα από την Delta, το στέλεχος που κυριαρχεί τους τελευταίους μήνες. Μια μελέτη από τη Νότια Αφρική έδειξε ότι ο ιός ήταν λιγότερο πιθανό να οδηγήσει ανθρώπους στο νοσοκομείο από ότι η Delta, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να περιορίσουν την ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel, δήλωσε την Τρίτη ότι ο κατασκευαστής του εμβολίου δεν αναμένει προβλήματα στην ανάπτυξη ενός ενισχυτικού εμβολίου για προστασία από την παραλλαγή Omicron και ότι θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί σε λίγες εβδομάδες.
Από την πλευρά της προσφοράς, οι επενδυτές προσβλέπουν σε μια συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στις 4 Ιανουαρίου. Είναι πιθανό οι παραγωγοί της Μέσης Ανατολής να πιέσουν για συνέχιση των μηνιαίων αυξήσεων των ποσοστώσεων, ανέφερε σε σημείωμα η συμβουλευτική JBC Energy.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης