Ενέργεια

Γρίφος για την Ινδία ο άνθρακας: Η εξέταση της νέας «δύσκολης» δέσμευσης

Γρίφος για την Ινδία ο άνθρακας: Η εξέταση της νέας «δύσκολης» δέσμευσης
Η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα έχει φτάσει σε επίπεδα  ρεκόρ φέτος και το επόμενο έτος, παρά τις διάφορες μηδενικές δεσμεύσεις, σύμφωνα με τον ΙΕΑ

Η Ινδία εξετάζει ένα σχέδιο περί αναστολής της κατασκευής νέας χωρητικότητας με καύση άνθρακα στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της για το κλίμα, ανέφερε ρεπορτάζ της ινδικής εφημερίδας «The Economic Times», επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Ως μέρος των δεσμεύσεών της κατά τη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP26 τον περασμένο μήνα, η Ινδία -όπου ο άνθρακας αντιπροσωπεύει επί του παρόντος περίπου το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας- δεσμεύτηκε για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2070 και 500 GW εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

Υπό εξέταση η έκθεση

Στα τέλη Οκτωβρίου, μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που διορίστηκε από το υπουργείο Ενέργειας υπέβαλε νέες συστάσεις για την τροποποίηση της Εθνικής Πολιτικής Ηλεκτρισμού της Ινδίας (NEP) και συνέστησε στη χώρα να μην εξετάσει το ενδεχόμενο νέας δυναμικότητας καύσης άνθρακα. Η έκθεση της επιτροπής είναι ακόμη υπό εξέταση, δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στους «The Economic Times».

Παράλληλα, οι συστάσεις περιλαμβάνουν την αντικατάσταση παλαιών εργοστασίων άνθρακα με νέες μονάδες μόνο όταν, «διαπιστωθεί πειστικά ότι δεν είναι βιώσιμο να καλύψει την προβλεπόμενη ζήτηση από εναλλακτικές πηγές μη ορυκτών καυσίμων», αναφέρεται μεταξύ άλλων. Σημειώνεται επίσης, ότι η Ινδία δεν αναμένεται να σταματήσει τον εθισμό της στον άνθρακα σύντομα.

Η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα έχει φτάσει σε επίπεδα  ρεκόρ φέτος και το επόμενο έτος, παρά τις διάφορες μηδενικές δεσμεύσεις, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) την περασμένη εβδομάδα.

Οι προβλέψεις

Με βάση τις τρέχουσες τάσεις, η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα πρόκειται να αυξηθεί στους 8025 Mt το 2022, το υψηλότερο επίπεδο που έχει παρατηρηθεί ποτέ, και να παραμείνει εκεί μέχρι το 2024, ανέφερε ο IEA στην ετήσια έκθεσή του για τον Άνθρακα 2021

Τα επόμενα δύο χρόνια, η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα θα μπορούσε να σημειώσει νέα υψηλά ρεκόρ, καθώς οι αναδυόμενες αγορές με επικεφαλής την Κίνα και την Ινδία θα οδηγήσουν στην αύξηση της κατανάλωσης, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τις μειώσεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με τον IEA. Στην Ινδία, η ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη και η αυξανόμενη ηλεκτροδότηση προβλέπεται να οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης άνθρακα κατά 4% ετησίως έως το 2024, σημείωσε η υπηρεσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης