Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο ξεκίνησε παραγωγή - Ποιό είναι

Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο ξεκίνησε παραγωγή - Ποιό είναι

Σύμφωνα με τον Orsted, το Hornsea 2 θα είναι το «μεγαλύτερο λειτουργικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο» μόλις λειτουργήσει πλήρως το 2022.

 

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hornsea 2 παρήγαγε την πρώτη του ποσότητα ενέργειας, ανακοίνωσε η δανική εταιρεία Orsted.

Το πάρκο βρίσκεται περίπου 89 χιλιόμετρα μακριά από την ανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε μια έκταση 462 km², θα χρησιμοποιεί 165 τουρμπίνες της Siemens Gamesa και θα έχει χωρητικότητα άνω των 1,3 γιγαβάτ.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα τροφοδοτήσει «πάνω από» 1,3 εκατομμύρια σπίτια όταν ολοκληρωθεί.
Το έργο παρήγαγε την πρώτη του ενέργεια αργά το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με την Orsted, το Hornsea 2 θα έχει τον τίτλο του «μεγαλύτερου λειτουργικού υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο» μόλις λειτουργήσει πλήρως το 2022.
Η εταιρεία έχει επίσης περιγράψει το Hornsea 2 ως το «μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο». Αυτή την διάκριση, λέει η εταιρεία, κατέχεται επί του παρόντος το Hornsea 1, το «αδελφό έργο» του Hornsea 2.
«Μαζί, τα δύο έργα θα είναι σε θέση να παρέχουν αρκετή ενέργεια για πάνω από 2,3 εκατομμύρια σπίτια», ανέφερε ο Orsted τη Δευτέρα.

Στόχος τα 40 GW έως το 2030

Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί έναν ώριμο υπεράκτιο αιολικό τομέα που φαίνεται έτοιμος να επεκταθεί τα επόμενα χρόνια, με τις αρχές να στοχεύουν 40 GW χωρητικότητας έως το 2030. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε τον Ιανουάριο του 2020, στοχεύει 300 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως τα μέσα αυτού του αιώνα. Οι ΗΠΑ έχουν δρόμο να διανύσουν για να καλύψουν τη διαφορά με την Ευρώπη.
Η πρώτη υπεράκτια αιολική εγκατάσταση της Αμερικής, το αιολικό πάρκο Block Island των 30 μεγαβάτ στα ύδατα ανοιχτά του Ρόουντ Άιλαντ, άρχισε να λειτουργεί εμπορικά μόλις στα τέλη του 2016.
Τον Μάρτιο, τα Υπουργεία Ενέργειας, Εσωτερικών και Εμπορίου ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να αναπτύξουν 30 γιγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι το 2030, μια κίνηση που ελπίζουν ότι θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα ξεκλειδώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης