Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενώ οι Ευρωπαίοι κολοσσοί γονατίζουν ενεργειακά Μυτιληναίος και ΒΙΟΧΑΛΚΟ χαλιναγωγούν την κρίση

Ενώ οι Ευρωπαίοι κολοσσοί γονατίζουν ενεργειακά Μυτιληναίος και ΒΙΟΧΑΛΚΟ χαλιναγωγούν την κρίση
Διάρκεια στην ενεργειακή κρίση αναμένουν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες
Οι επιπτώσεις της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης η οποία φαίνεται ότι θα διατηρηθεί τουλάχιστον όλο το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχουν ήδη αρχίσει να αποτυπώνονται στη λειτουργία κορυφαίων ευρωπαϊκών βιομηχανιών οι οποίες προχωρούν σε μείωση της παραγωγής τους. Την ίδια ώρα Σύνδεσμοι που εκπροσωπούν ενεργοβόρους βιομηχανικούς κλάδους της Ευρώπης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την απώλεια ανταγωνιστικότητας και για τον κίνδυνο μετεγκατάστασης μονάδων παραγωγής σε τρίτες χώρες.

Με κοινή ανακοίνωση τους οι Σύνδεσμοι του κλάδου των τσιμέντων Cembureau, των μετάλλων και του χάλυβα Eurometaux, Eurofer και η Fertilizers Europe, καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει τις «αφόρητα υψηλές τιμές» ενέργειας. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «απαιτούνται επείγουσες ενέργειες σε επίπεδο ΕΕ για να μπορέσουν οι επηρεαζόμενες εταιρίες να ξεπεράσουν αυτή την κατάσταση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες και να συνεχίσουν να επενδύουν στην ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη».
«Μια παρατεταμένη περίοδος αφόρητα υψηλών τιμών ενέργειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές απώλειες, μετεγκατάσταση ευρωπαϊκών εταιρειών και αύξηση της διαρροής άνθρακα».
Ταυτόχρονα ορισμένοι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας της Ευρώπης περιορίζουν την παραγωγή τους.

Ο συστημικός κίνδυνος και η ελληνική πλευρά

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν οι Financial Times η Alvance της Δουνκέρκης, ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στην Ευρώπη, μείωσε την παραγωγή κατά σχεδόν 4% από τις αρχές Δεκεμβρίου.
Η Nyrstar, η εταιρία παραγωγής ψευδαργύρου που ανήκει στην Trafigura, έχει δηλώσει ότι θα σβήσει ένα μεταλλουργείο 150.000 τόνων ετησίως στο Auby, στη βόρεια Γαλλία, μετά τα Χριστούγεννα λόγω των τιμών ρεκόρ της ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρία, η οποία έχει ήδη περιορίσει την παραγωγή σε τρεις μονάδες στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία λόγω του αυξανόμενου κόστους ενέργειας, δήλωσε ότι αναμένει ότι οι υψηλές τιμές θα συνεχιστούν.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και βρετανικές χαλυβουργίες που σταματούν την παραγωγή τους όταν αυξάνονται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την UK Steel.
Ο Richard Leese, πρόεδρος της Energy Intensive Users Group, προειδοποίησε ότι υπάρχουν έντονες ανησυχίες και ότι «καθώς ο πληθωρισμός αρχίζει να τσιμπάει, η ζήτηση μπορεί να υποχωρήσει και οι εταιρείες θα συνεχίσουν να έχουν πολύ υψηλό λειτουργικό κόστος».
Οι τιμές της ενέργειας σε όλη την Ευρώπη είναι τώρα τόσο υψηλές που γίνονται «συστημικό» ζήτημα για τις μεγάλες οικονομίες, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της εμπορικής ένωσης Energy UK Emma Pinchbeck.

Από την άλλη μεριά η ελληνική βιομηχανία που με επιτυχία διήλθε την κρίση του COVID διαχειρίζεται αποτελεσματικά και στην παρούσα φάση τις δυσκολίες της περιόδου.
Μυτιληναίος και ΒΙΟΧΑΛΚΟ που έχουν μετασχηματιστεί σε ομίλους ευρωπαϊκών προδιαγραφών έχουν μακροοπρόθεσμα συμβόλαια που έχουν συνάψει με την ΔΕΗ, που τους επιτρέπουν να ελέγχουν τις μεγάλες δυακιμάνσεις ενεργειακού κόστους.
Παράλληλα η Μυτιληναίος διαθέτει συμβόλαια φυσικού αερίου που της επιτρέπουν να αντιμετωπίσει την τρέχουσα διακύμανση, κάνει χρήση αντιστάθμισης και έχει υψηλά περιθώρια κέρδους στο αλουμίνιο.
Από την άλλη πλευρά η ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχει σχετικά περιορισμένες ανάγκες, καθώς μονοψήφιο είναι το πσοσοστό του συνολικού κόστους που αντιστοιχεί στο φυσικό αέριο για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης