Ενέργεια

Mytilineos: Ξεκινά την δοκιμαστική λειτουργία το CCGT στα τέλη Ιανουαρίου του 22

Mytilineos: Ξεκινά την δοκιμαστική λειτουργία το CCGT στα τέλη Ιανουαρίου του 22
Σημαντική αναμένεται η συνεισφορά της νέας μονάδας προηγμένης τεχνολογίας στην κάλυψη της ενεργειακής επάρκειας της χώρας
Σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας αποτελεί η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του CCGT της Mytilineos στα τέλη Ιανουαρίου του 2022. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Mytilineos έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία μέσα στο χρονοδιάγραμμα, που είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος κ. Ε. Μυτιληναίος και οι προϋποθέσεις πληρούνται για το επόμενο βήμα.

Πρόκειται για τον πλέον σύγχρονο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με θερμική απόδοση της τάξης του 63%.
 Ο αεριοστρόβιλος 9HA.02 της General Electric (GE), ο πρώτος τύπου «H» που εγκαταστάθηκε, θα αποδίδει 826MW στο δίκτυο, συμβάλλοντας τα μέγιστα  στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη και με εμφανείς τις μεγάλες ανάγκες της ενεργειακής αγοράς. Με την προσθήκη του νέου σταθμού, η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της MYTILINEOS θα υπερβεί τα 2.000 MW, μη συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η δοκιμαστική λειτουργία θα έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τις εκτιμήσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2022, οπότε και η νέα μονάδα θα τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία.

H επένδυση που κάνει την διαφορά

Όπως είχε αναφέρει ο κ. Ε.Μυτιληναίος κατά την παρουσίαση της Τουρμπίνας της GE τον περασμένο Απρίλιο, δεν επρόκειτο η υλοποίηση της επένδυσης να παρεκκλίνει από τον χρονικό στόχο υλοποίησης, στοιχείο που επιβεβαιώνεται με την ολοκλήρωση της προετοιμασίας της νέας μονάδας. Πρόκειται για μια επένδυση που θα αλλάξει το status του ομίλου, καθώς όπως είχε αναφέρει ο ίδιος ο πρόεδρος, "Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, καθώς βρισκόμαστε πλέον κοντά στην ολοκλήρωση μιας σημαντικής επένδυσης για τη δημιουργία ενός από τους πιο αποδοτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου με χρήση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αν δεν είναι και ο μεγαλύτερος και αποδοτικότερος αυτός ο σταθμός στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Παρακαλώ να ολοκληρώσουμε χωρίς να παρεκκλίνουμε από τον αρχικό μας σχεδιασμό."

Παράλληλα η παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα περιορίζεται στο επίπεδο των 250kg / MWh ηλεκτρικής ενέργειας και παράγει τους λιγότερους δυνατούς ρύπους για μονάδα φυσικού αερίου σε διεθνές επίπεδο.  Σήμερα οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ παράγουν 1,5 τόνο περίπου, από 1,2 -1,5 τόνους, 1.200 έως 1.400  kg διοξειδίου του άνθρακα / MWh, δηλαδή 6 φορές παραπάνω. Με την λειτουργία της μονάδας η Μυτιληναίος θα έχει το 12% της αγοράς σε μερίδιο, όπως αναμένεται για το 2022 στην παραγωγή.

Το σημαντικό για το ενεργειακό σύστημα είναι ότι θα αποκτήσει την πλέον σύγχρονη μονάδα φυσικού αερίου, που θα του επιτρέψει να βελτιώσει ουσιαστικά την επάρκεια και την ασφαλειά του σε μια περίοδο που οι μεγάλες ελλείψεις και ανάγκες τροφοδοσίας  έχουν αναδειχθεί με ιδιαίτερη έμφαση στις περιόδους αιχμής, τόσο του θέρους όσο και των ακραίων φαινομένων κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η οξυδέρκεια Μυτιληναίου για την επένδυση επιβεβαιώθηκε όχι μόνο από τις εξελίξεις και τις ανάγκες της ενεργειακής αγοράς αλλά και από το γεγονός ότι και άλλοι μεγάλοι επιχειρηματίες ακολουθούν υλοποιώντας τις αντίστοιχες επενδύσεις.

Η Mytilineos θα ανεβάσει σημαντικά το μερίδιο αγοράς, καθώς το θερμικό τμήμα ανεβαίνει σε ισχύ  στα 1.706 MW (έναντι 880 MW το 2021) και το EBITDA εκτμάται στα 149 εκατ ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Edison. Mε την μονάδα των 334 MW του Αγίου Νικολάου η δυναμικότητα ξεπερνα τα 2 GW. Είναι προφανές ότι το τμήμα του Power & Gas ανεβάζει στροφές σαν πηγή κερδοφορίας του ομίλου.

Για το CCGT που ξεκινά το 2022, αν λάβει κανείς υπόψη του τις ανάγκες επάρκειας της εγχώριας αγοράς, μπορεί να καταλάβει γιατί η Μυτιληναίος θα κερδίσει περαιτέρω μερίδιο αγοράς στο 9%, την ώρα που αποτιμάται το θερμικό τμήμα της συνολικά σε ισχύ 1.706 MW (έναντι 880  MW το 2021), δυναμικότητας 5.303 MWh και ΕBITDA 99,2 εκατ.
Αντίστοιχα για το 2022 η δυναμικότητα θα ανέβει στις 7.563 MWh, το μερίδιο στο 12% και το EBITDA στα 139, 2 εκατ.
Αν συμπεριληφθεί και η μονάδα που εξυπηρετεί την μεταλλουργία τότε η δυναμικότητα ξεπερνα τα 2 GW και φτάνει τα 2,070 MW.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης