Τελευταία Νέα

ΕΛΑΠΕ: Στο 4% (από 8%) τα έσοδά του από τις δημοπρασίες ρύπων

ΕΛΑΠΕ: Στο 4% (από 8%) τα έσοδά του από τις δημοπρασίες ρύπων
Το ΤΕΜ θα λάβει 740 εκατ. ευρώ το 2022 για επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος για την ελάφρυνση των νοικοκυριών.

Για τρίτη φορά αναμένεται να μειωθεί το ποσοστό των εσόδων του ΕΛΑΠΕ από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, από την αρχή της ενεργειακής κρίσης. Έτσι, από το 60% των εσόδων που εμπλούτιζαν τον Ειδικό Λογαριασμό Ρύπων, τον Οκτώβριο μειώθηκε σε 30%, τον Νοέμβριο στο 8% και, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί νέα υπουργική απόφαση που θα ρίχνει το ποσοστό στο 4%.

Η διαφορά, και αυτή τη φορά, θα εμπλουτίσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) ώστε να καλυφθεί η έξτρα επιδότηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τον Δεκέμβριο που από 39 ευρώ αυξήθηκε στα 49,5 ευρώ. Έτσι στο ΤΕΜ από το 69,86% που προβλέπεται σήμερα, αναμένεται να συγκεντρώνει περίπου το 74%, μαζί με το 4% που θα πάρει από τον ΕΛΑΠΕ. Και με δεδομένο ότι τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς ρύπων για εφέτος υπολογίζονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, περί τα 40 εκατ. ευρώ θα πάνε στον ΕΛΑΠΕ και 740 εκατ. ευρώ στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος για την ελάφρυνση των νοικοκυριών.

Άλλωστε, σύμφωνα με το τελευταίο Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ του ΔΑΠΕΕΠ για το τρίμηνο Αύγουστος – Σεπτέμβριος – Οκτώβριος που εξέδωσε χθες ο ΔΑΠΕΕΠ για το 2021 το πλεόνασμα είναι στα 101,17 εκατ. ευρώ αφού αφαιρεθεί το αποθεματικό ασφαλείας έκτακτων δαπανών των 70 εκατ. ευρώ, ενώ για το επόμενο έτος, δηλαδή το 2022, η πρόβλεψη για τον ΕΛΑΠΕ είναι στα 178,54 εκατ. ευρώ, αφαιρώντας και πάλι τα 70 εκατ. ευρώ.

H πλεονασματική εικόνα του ΕΛΑΠΕ επιτρέπει την μεγαλύτερη ενίσχυση των καταναλωτών

Μάλιστα, όπως σχολιάζει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή κ. Γιάννης Γιαρέντης «η οικονομική ευρωστία του ΕΛΑΠΕ, έχει δώσει το περιθώριο για περεταίρω μείωση στα ποσοστά των δικαιωμάτων ρύπων, που ενισχύουν τον ΕΛΑΠΕ και με αυτό τον τρόπο να ενισχύεται περισσότερο το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που αποτελεί την μοναδική πηγή επιδότησης των καταναλωτών μέσα από την επιδότηση του Ηλεκτρικού Ρεύματος και που μέσω των προμηθευτών καταλήγει στην μείωση των οικιακών λογαριασμών ρεύματος». Και επισημαίνει ο ίδιος: «Θέλει προσοχή στην κατανόηση της λειτουργίας του ΤΕΜ. Δεν ενισχύεται απευθείας από τον ΕΛΑΠΕ. Απλά με την οικονομική ευρωστία του , δίνεται η δυνατότητα για μεγαλύτερη ενίσχυση του ΤΕΜ.
Έμμεσα δηλαδή, η πλεονασματική εικόνα του ΕΛΑΠΕ επιτρέπει την μεγαλύτερη ενίσχυση των καταναλωτών. Επιβεβαιώνεται έτσι η μοναδική αλήθεια που λέει ότι οι ΑΠΕ μειώνουν το ενεργειακό κόστος».

Τα υπόλοιπα έσοδα από τους ρύπους, εκτός από τον ΕΛΑΠΕ και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, κατανέμονται ως εξής:

  • 11% για τις ανάγκες ενίσχυσης των βιομηχανιών που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα. Τυχόν ποσό, το οποίο δεν θα χρησιμοποιείται θα αποτελεί πόρο του ΕΛΑΠΕ.
  • 4,5% στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση δράσεων στις υπό απολιγνιτοποίηση Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης.
  • 1,5% στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση έργων για την προστασία, διατήρηση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος.
  • 1,5% στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
  • 1% στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης
  • 1% στο ΥΠΕΝ για την εξόφληση συσσωρευμένων υποχρεώσεων.
  • 1% στο Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης (Ε.Τ.Ε.Α.Π.) για χρηματοδότηση έργου και δράσεων για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών στην τελική κατανάλωση.
  • 0,6% στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α).
  • 0,04% στον «Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας– Ισμαρίδας», για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών του.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης