Τελευταία Νέα
Ενέργεια

"Παιχνίδι" των Ρώσων και με το πετρέλαιο - Αδυνατούν να πετύχουν τους στόχους της παραγωγής

Ο Novak εκτιμά  ότι η παραγωγή θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα μέχρι τον Μάιο του 2022
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία είναι απίθανο να πετύχει τον στόχο της για τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου πριν από την πανδημία λόγω έλλειψης πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, αλλά θα μπορούσε να το υλοποιήσει αργότερα μέσα στο έτος, σύμφωνα με αναλυτές και πηγές της εταιρείας την Τρίτη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak, υπεύθυνος για τους δεσμούς της Μόσχας με τον όμιλο παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ+, είπε ότι η παραγωγή μέχρι τον Μάιο αναμένεται να αγγίξει τα προ της πανδημίας επίπεδα, ή περίπου 11,33 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) πετρελαίου και συμπυκνώματος φυσικού αερίου, στα επίπεδα του Απριλίου του 2020.

Ωστόσο, πολλοί παραγωγοί πετρελαίου ανέφεραν ότι έχει σχεδόν εξαντληθεί η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα έχοντας μειωμένη παραγωγή παράλληλα με άλλους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+.
Μέρος του προβλήματος είναι τα παλιά πηγάδια, κυρίως στη Σιβηρία, που αγωνίζονται να αυξήσουν την παραγωγή, λένε πηγές της βιομηχανίας. Η παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνώματος φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο παρέμεινε περίπου στα 10,9 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με τον Νοέμβριο, παρά την αύξηση της ποσόστωσης του ΟΠΕΚ+ της Ρωσίας κατά 100.000 bpd.

Πίσω από το χρονοδιάγραμμα στο α΄ εξάμηνο

«Είναι πιθανό η Ρωσία να μείνει πίσω από το χρονοδιάγραμμα αύξησης της παραγωγής το πρώτο εξάμηνο του 2022 και να μην φτάσει στο επίπεδο πριν από την κρίση μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», δήλωσε ο Dmitry Marinchenko της Fitch Ratings.
Ο Marinchenko είπε ότι θα ήταν δύσκολο για τις ρωσικές εταιρείες να αυξήσουν τη μηνιαία παραγωγή κατά 100.000 bpd και ότι θα χρειαστεί να εντείνουν τις γεωτρήσεις. «Αυτό θα πάρει λίγο χρόνο», επεσήμανε.
Πηγή σε ρωσική εταιρεία πετρελαίου είπε ότι οι προσπάθειες για την ενίσχυση της παραγωγής πετρελαίου έχουν επίσης παρεμποδιστεί από την έλλειψη νέων γεωτρήσεων σε πετρελαιοπηγές με υψηλά επίπεδα νερού, καθώς και από τη μείωση των ρυθμών παραγωγής πετρελαιοειδών σε πεδία που είναι δύσκολο να ανακτηθούν ενώ εκτιμά η Ρωσία δεν θα φθάσει πιθανότατα τα επίπεδα παραγωγής πριν από την πανδημία πριν από τον Αύγουστο.

" Μέχρι το 2017, η Ρωσία δεν μείωσε ποτέ την παραγωγή σε συνδυασμό με τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ. Όμως πέρυσι οι περικοπές ανήλθαν σχεδόν στο ένα πέμπτο της παραγωγικής τηςικανότητας, ή 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) εν μέσω της κατάρρευσης της παγκόσμιας ζήτησης που προκλήθηκε από την πανδημία. Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ + χαλαρώνει τους περιορισμούς της παραγωγής του και στις αρχές Δεκεμβρίου συμφώνησε να εμμείνει στο σχέδιό του για αύξηση της παραγωγής τον Ιανουάριο κατά 400.000 bpd.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης