Ενέργεια

Η Ουκρανία θα αυξήσει την παραγωγή ουρανίου για να καλύψει τις ανάγκες πυρηνικής ενέργειας

Η Ουκρανία θα αυξήσει την παραγωγή ουρανίου για να καλύψει τις ανάγκες πυρηνικής ενέργειας
Θα επενδύσει 335 εκατ. δολ. τα επόμενα πέντε χρόνια για να αυξήσει τις εγκαταστάσεις εξόρυξης και επεξεργασίας ουρανίου στο κέντρο της χώρας

 

Η Ουκρανία, που αντιμετωπίζει έλλειψη καυσίμων για θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου, στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή ουρανίου για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των πυρηνικών της μονάδων μετά το 2026, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη.

Στο πλαίσιο ενός εθνικού προγράμματος που η κυβέρνηση ενέκρινε την Τετάρτη, η Ουκρανία θα επενδύσει 9,1 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος (335 εκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα πέντε χρόνια για να αυξήσει τις εγκαταστάσεις εξόρυξης και επεξεργασίας ουρανίου στο κέντρο της χώρας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η παραγωγή σε τέσσερα κοιτάσματα ουρανίου της Ουκρανίας θα ανέλθει συνολικά σε 995 τόνους το 2022 και θα αυξηθεί σε 1.265 τόνους το 2026. Δεν έδωσε στοιχεία για την παραγωγή ουρανίου για το 2021, αλλά ανέφερε ότι η τρέχουσα παραγωγή καλύπτει περίπου το 40% των αναγκών της Ουκρανίας σε πυρηνικά καύσιμα.
Το υπόλοιπο προέρχεται από εισαγωγές από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Kατάληψη περιοχών

Η Ουκρανία έχασε τα περισσότερα από τα ανθρακωρυχεία της από την κατάληψη των ανατολικών περιοχών από τους αυτονομιστές μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Δεδομένης της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου που καθιστά την παραγωγή φυσικού αερίου αντιοικονομική, εισάγει άνθρακα για τις θερμικές εγκαταστάσεις της.
Τέσσερις ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί παράγουν λίγο περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από παραγωγή άνθρακα και φυσικού αερίου (36%) και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (13%) από τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Η Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση δήλωσε ότι η Ουκρανία παρήγαγε 800 τόνους ουρανίου το 2019 και 744 τόνους το 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης