Ενέργεια

Oilprice: Ποια θέματα θα απασχολήσουν ενεργειακά τις ΗΠΑ το 2022

Oilprice: Ποια θέματα θα απασχολήσουν ενεργειακά τις ΗΠΑ το 2022
Σύμφωνα με μελέτη του αμερινανικού ΥΠΕΝ, η ηλιακή ενέργεια μέχρι το 2035 έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας

Οι χειμερινοί μήνες θα δείξουν εάν οι νομοθέτες και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν πάρει το μάθημά τους από την καταιγίδα του Τέξας τον περασμένο Φεβρουάριο όσον αφορά τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του δικτύου, ενώ οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να σώσουν τον προτεινόμενο νόμο του Προέδρου Joe Biden, σύμφωνα με το Oilprice.

Η αξιοπιστία του δικτύου, οι στόχοι καθαρής ενέργειας των πολιτειών και η περαιτέρω ομοσπονδιακή δράση για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα είναι τα βασικά θέματα στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ το 2022.

H κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε πέρυσι φιλόδοξους στόχους για την προώθηση της πράσινης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2035. Όμως τα ζητήματα με την πρόσβαση στο δίκτυο, την ευελιξία και την αξιοπιστία πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις πολιτείες και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση νωρίτερα για να αποφευχθεί μια άλλη θανατηφόρα καταιγίδα όπως αυτό στο Τέξας τον Φεβρουάριο του 2021.

Παρά τους νέους κανονισμούς για την αποφυγή διακοπής ρεύματος, το δίκτυο του Τέξας παραμένει ευάλωτο σε διακοπές ρεύματος σε περίπτωση επανάληψης των φαινομένων παγετού, προειδοποίησε μια έκθεση της North American Electric Reliability Corp στα τέλη του περασμένου έτους.

Οι προσεχείς δοκιμασίες

Παράλληλα, οι επόμενοι μήνες θα είναι μια απαιτητική δοκιμασία για τις πολιτικές πράσινης ενέργειας του Αμερικανού Προέδρου. Οι προοπτικές των αμερικανικών αγορών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της οικονομικής ανάπτυξης έγιναν ακόμη πιο αβέβαιες λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όταν ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Joe Manchin της Δυτικής Βιρτζίνια δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο του Biden. Οι Δημοκρατικοί προσπαθούν τώρα να σώσουν το νομοσχέδιο και μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν ορισμένες προτεραιότητες πολιτικής εάν θέλουν την αποφασιστική ψήφο του γερουσιαστή Manchin και την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Η κυβέρνηση Biden πιστεύει ότι ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα έως το 2035 είναι ένας εφικτός στόχος. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι δεν είναι. Η αδιέξοδη νομοθεσία Build Back Better θα επηρεάσει τις μελλοντικές εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι καθυστερήσεις και οι περιορισμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας θα μπορούσαν να καθυστερήσουν πολλά έργα και να θέσουν σε κίνδυνο τα GW προσθηκών χωρητικότητας, σύμφωνα με στέλεχος της WoodMac.

Η μελέτη των ΗΠΑ και οι δράσεις

Σύμφωνα με μελέτη του αμερινανικού ΥΠΕΝ, η ηλιακή ενέργεια μέχρι το 2035 έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, να οδηγήσει σε βαθιά απαλλαγή από τον άνθρακα του δικτύου και να απασχολήσει έως και 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους. Ωστόσο, η μελέτη δείχνει επίσης ότι έως το 2035 οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα πρέπει να τετραπλασιάσουν τις ετήσιες προσθήκες ηλιακής τους χωρητικότητας και να παρέχουν 1.000 GW ισχύος σε ένα κυρίαρχο δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Τα ηλεκτρικά οχήματα έλαβαν επίσης σημαντική πολιτική υποστήριξη το 2021, και οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες αγωνίζονται τώρα για την κατασκευή εργοστασίων μπαταριών σε όλες τις ΗΠΑ. Οι στόχοι καθαρής ενέργειας που θέτουν οι πολιτείες «θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν» χωρίς ομοσπονδιακή δράση, δήλωσε ο Warren Leon, Εκτελεστικός Διευθυντής της Συμμαχίας Clean Energy States Alliance (CESA), στο E&E News. Συνολικά, το έτος πρόκειται να είναι μια κρίσιμη δοκιμασία για τους καθαρούς στόχους πολιτικής της κυβέρνησης Biden.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης