Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έφθασαν στο 65% των πωλήσεων στη Νορβηγία - Πρώτη η Tesla

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έφθασαν στο 65% των πωλήσεων στη Νορβηγία - Πρώτη η Tesla

 Τα EVs θα καταλαμβάνουν το 75-80% της αγοράς της Νορβηγίας το 2022

 

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούσαν σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων πωλήσεων της Νορβηγίας το 2021, με την Tesla να είναι η κορυφαία σε πωλήσεις μάρκα αυτοκινήτων συνολικά, καθώς η χώρα επιδιώκει να γίνει η πρώτη που θα τερματίσει την πώληση αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ .

Ενώ η Νορβηγία, με πληθυσμό 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει το υψηλότερο ποσοστό ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, η Κίνα με τα 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους της είναι μακράν η μεγαλύτερη συνολική αγορά αυτοκινήτου.
Η πετρελαιοπαραγωγός Νορβηγία έχει ενθαρρύνει τη μετάβαση σε αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών, εξαιρώντας τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία (BEV) από φόρους που επιβάλλονται στους κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICE). Αυτή η φορολογική απαλλαγή αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού των συνολικών πωλήσεων έως και 80% το 2022, ενόψει της προθεσμίας για τον τερματισμό των πωλήσεων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων έως το 2025.

Μερίδια αγοράς

Συνολικά οι νέες πωλήσεις στη Νορβηγία αυξήθηκαν κατά 25% το 2021 σε ρεκόρ 176.276 αυτοκινήτων, εκ των οποίων το 65% ήταν πλήρως ηλεκτρικά.
Το μερίδιο αγοράς αυξήθηκε από 54% το 2020.
Η Νορβηγία θεωρείται μια βασική αγορά στην οποία μπορούν να αποκτήσουν θέσεις οι νέοι παίκτες BEV, συμπεριλαμβανομένης της κινεζικής Nio και της σουηδικής Volvo Cars θυγατρικής Polestar.

Η Tesla είχε μερίδιο 11,6% στη συνολική αγορά αυτοκινήτου της Νορβηγίας το 2021, καθιστώντας την νούμερο ένα μάρκα για πρώτη φορά σε ετήσια βάση μπροστά από τη γερμανική Volkswagen με 9,6%.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία την Κυριακή ανακοίνωσε τριμηνιαίες παραδόσεις που ξεπερνούσαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις της Wall Street, απαλλάσσοντας τις παγκόσμιες ελλείψεις chip καθώς αύξησε την παραγωγή στην Κίνα, η οποία ανέβασε τις μετοχές της σες υψηλό ενός μηνός τη Δευτέρα.

Το Tesla Model 3 ήταν το πιο δημοφιλές μοντέλο της χρονιάς στη Νορβηγία μπροστά από το υβριδικό RAV4 της Toyota το μοναδικό αυτοκίνητο μεταξύ των top-10 με κινητήρα εσωτερικής καύσης και το ηλεκτρικό αναγνωριστικό της Volkswagen στην τρίτη θέση.

Θα φθάσουν το 80% το 2022

Εκπρόσωποι του κλάδου δήλωσαν ότι αναμένουν ότι οι πωλήσεις EV θα αυξηθούν έως και το 80% της συνολικής αγοράς στη Νορβηγία το 2022, αν και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας θα μπορούσαν να βάλουν φρένο σε αυτό. «Πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε το 80% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων το επόμενο έτος», δήλωσε η Christina Bu, η οποία είναι επικεφαλής της Νορβηγικής Ένωσης EV.
"Αλλά υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σε αυτή την πρόβλεψη και εξαρτάται από το αίνιγμα της ναυτιλίας - πολλοί παραγωγοί αυτοκινήτων έχουν προβλήματα παράδοσης", πρόσθεσε.

www.worldenegynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης