Ενέργεια

Μείωση 25% στην διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας το 2021

Μείωση 25% στην διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας το 2021
41,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη το 2021
Ο κρατικός διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι 41,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη το 2021, που ισοδυναμεί με ημερήσιο μέσο όρο 114 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων (mcm). Αυτό ήταν, ωστόσο, πάνω από τα 40 bcm που η ρωσική Gazprom είχε δεσμευτεί να αποστείλει μέσω Ουκρανίας πέρυσι. Οι σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας επιδεινώθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και το ξέσπασμα του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία.

Η Μόσχα έχει επίσης αναπτύξει άλλες διαδρομές για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, απειλώντας μειωμένη ροή εσόδων για την Ουκρανία που ανήλθε συνολικά σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.
Το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας για να αυξήσει τις τιμές και να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να πιστοποιήσει έναν άλλο αγωγό - τον Nord Stream 2, ο οποίος είναι έτοιμος να διοχετεύσει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Νωρίτερα την Τρίτη, ο ουκρανικός φορέας εκμετάλλευσης δήλωσε ότι η Gazprom μείωσε την ημερήσια παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας σε περίπου 50 mcm, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020.
Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι εκπληρώνει όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις για τις εξαγωγές φυσικού αερίου και ότι οι πολιτικές της ΕΕ ευθύνονται για την άνοδο των τιμών.

www.worldenegynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης