Ενέργεια

Η ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας περνά από το φυσικό αέριο - Η κόντρα και η παραδοχή

Η ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας περνά από το φυσικό αέριο - Η κόντρα και η παραδοχή
Μεγάλο ζήτημα η κοινή θέση στην πυρηνική ενέργεια
Σχετικά Άρθρα

Η Γερμανία θα χρειαστεί φυσικό αέριο καθ' όλη τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε αυτή την εβδομάδα η νέα γερμανική κυβέρνηση. «Θα χρειαστούμε φυσικό αέριο σε όλη τη μεταβατική φάση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Hebestreit.

Όπως αναφέρει το Oilprice, η κυβέρνηση στοχεύει την χρήση φυσικού αερίου ως καύσιμο-γέφυρα και σταδιακά να «απογαλακτιστεί» μέχρι το 2045.

Η κατάσταση στη Γερμανία

Η Γερμανία έχει ένα πολύ ισχυρό λόμπι των Πρασίνων που έχει πλέον γίνει μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού. Παρά τη συζήτηση κατά των ορυκτών καυσίμων, οι Πράσινοι προφανώς έχουν αποδεχτεί τώρα την αναγκαιότητα τουλάχιστον ενός ορυκτού καυσίμου. Σημειώνεται ότι η χώρα έχει σχέδια να κλείσει όλους τους πυρηνικούς σταθμούς της μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

Παρά τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, αν και μετριάστηκε τις τελευταίες ημέρες από την παραγωγή αιολικής ενέργειας, η Γερμανία έκλεισε τρεις πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στα τέλη του 2021, συνολικής ισχύος 4 GW. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αυτή η δυναμικότητα ισούται με την ικανότητα παραγωγής ενέργειας 1.000 ανεμογεννητριών. Ωστόσο, η σύγκριση τελειώνει εκεί επειδή η πυρηνική ενέργεια μπορεί να παράγει συνεχώς ηλεκτρική ενέργεια.

Η διαφωνία με την ΕΕ

Αυτό θα αφήσει στη Γερμανία τρεις πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, οι οποίοι αναμένεται να κλείσουν στα τέλη του τρέχοντος έτους. Η αντιπυρηνική θέση της γερμανικής κυβέρνησης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα την οδήγησε σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, οι οποίες σχεδιάζουν να ταξινομήσουν ορισμένα έργα φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας ως πράσινα, κάτι που θα άνοιγε την πόρτα σε περισσότερες επενδύσεις.

«Θεωρούμε ότι η πυρηνική τεχνολογία είναι επικίνδυνη», δήλωσε ο Steffen Hebestreit στα μέσα ενημέρωσης στο Βερολίνο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, επισημαίνοντας το θέμα της αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Γερμανία «απορρίπτει ρητά» την εκτίμηση της ΕΕ για την πυρηνική ενέργεια ως βιώσιμη και ότι το Βερολίνο εξετάζει τα επόμενα βήματα.

Τέλος, δεν αποκλείεται να επέλθει για αυτό το ζήτημα, σύγκρουση μετωπική με την Γαλλία, η οποία βασίζει στα πυρηνική περισσότερα από τα 2/3 της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης