Ενέργεια

ΔΕΣΦΑ: Την άνοιξη του 2024 έτοιμος ο νέος σταθμός συμπίεσης στην Αμπελιά

ΔΕΣΦΑ: Την άνοιξη του 2024 έτοιμος ο νέος σταθμός συμπίεσης στην Αμπελιά
Ο νέος σταθμός θα ενισχύσει σημαντικά το εθνικό σύστημα μεταφοράς αερίου, εν όψει της αναμενόμενης αύξησης των ποσοτήτων αερίου που θα διακινούνται στον αγωγό
Την άνοιξη του 2024 προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία ο νέος σταθμός συμπίεσης του ΔΕΣΦΑ στον Αμπελιά Φαρσάλων, ένα από τα σημαντικότερα έργα του Διαχειριστή, που θεωρείται απαραίτητο, μαζί με τον σταθμό συμπίεσης στους Κήπους Έβρου, για την εξασφάλιση της υδραυλικής επάρκειας του εθνικού συστήματος μεταφοράς αερίου, ΕΣΜΦΑ.
Η σύμβαση για το έργο συνολικού προϋπολογισμού 66,9 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 12,9 εκατ. ευρώ ΦΠΑ), υπογράφηκε με την εταιρία ΤΕΡΝΑ, που είχε ανακηρυχθεί ανάδοχος μετά από τις σχετικές διαδικασίες, στις 21 Δεκεμβρίου 2021.

Υδραυλική επάρκεια

Η διάρκεια της σύμβασης που αφορά στον «Λεπτομερή Σχεδιασμό, Προμήθεια Υλικών και Κατασκευή του Σταθμού Συμπίεσης στην Αμπελιά» είναι 26 μήνες από την ημέρα της υπογραφής και βάσει του χρονοδιαγράμματος το έργο θα ενταχθεί στο σύστημα τον Ιούνιο του 2024.
Ο νέος σταθμός θα ενισχύσει σημαντικά το εθνικό σύστημα μεταφοράς αερίου, εν όψει της αναμενόμενης αύξησης των ποσοτήτων αερίου που θα διακινούνται στον αγωγό με τη λειτουργία και των υπόλοιπων υποδομών αερίου. Κυρίως ενισχύει την υδραυλική επάρκεια του δικτύου προς το νότιο τμήμα της χώρας, όπου υπάρχει και μεγάλη κατανάλωση.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας ο Σταθμός χωροθετείται σε ένα γήπεδο έκτασης περίπου 51.800 τ.μ., δίπλα σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ (Κτίριο Συντήρησης και Λειτουργίας).

Ισχύς και συνδέσεις

Η ισχύς του ανέρχεται σε 30 MW, από 2 +1 εφεδρική Μονάδες Συμπίεσης , των 10 MW, η κάθε μία .
Τον βασικό σχεδιασμό και τις μελέτες για την εγκατάσταση του Σταθμού Συμπίεσης στον Αμπελιά είχε αναλάβει τον Ιανουάριο του 2020 η κοινοπραξία Asprofos Engineering- C&M Engineering, μετά από σχετικό διαγωνισμό. Το έργο της τεχνικής υποστήριξης έχει αναλάβει η ιταλική εταιρία Snam, μετά από σχετική σύμβαση, ύψους 1,78 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ.
Η σύμβαση έχει διάρκεια 29 μήνες από την ημέρα της υπογραφής (19/2/21). Ας σημειωθεί ότι η Snam είναι ο leader της κοινοπραξίας Senfluga που ελέγχει το 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ.
Σημειώνεται ότι το έργο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ όπου προβλέπονται αρκετά ακόμη σημαντικά έργα, όπως οι νέοι Σταθμοί Συμπίεσης στους Κήπους, αλλά και τη Ν. Μεσημβρία, ο Μετρητικός Σταθμός για τη σύνδεση με την Υπόγεια Αποθήκη Νότιας Καβάλας (7,5 εκατ.), καθώς και η σύνδεση του Συστήματος με μια σειρά μεγάλων βιομηχανιών, όπως η ΛΑΡΚΟ, η ΕΛΒΑΛ, η Kavala Oil.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης