Επικαιρότητα

Συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος στις 10/1 Πατρ. Αλεξανδρείας - Προβληματισμός για την ίδρυση Εξαρχίας από τους Ρώσους

Συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος στις 10/1 Πατρ. Αλεξανδρείας - Προβληματισμός για την ίδρυση Εξαρχίας από τους Ρώσους
Η δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας επεκτάθηκε σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο

Από την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 έως και την Τετάρτη 12/1, συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, υπό την προεδρία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β’.

Το κύριο θέμα της πρώτης ημέρας των εργασιών της Συνόδου θα αφορά στην ίδρυση Εξαρχίας στην Αφρική από τη Ρωσική Εκκλησία, ως αντίποινα για την αναγνώριση από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Την σχετική εισήγηση θα παρουσιάσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος.

Με την ευκαιρία των εξελίξεων που τρέχουν ας θυμίσουμε και κάτι που δεν είναι γνωστό στους πολλούς.

Οι Ρώσοι αναπαράγουν στο διαδίκτυο το επιχείρημα, για να δικαιολογήσουν την εισβολή τους, ότι «η ιστορικά κανονική επικράτεια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας, είναι η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Πεντάπολη. Η δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας επεκτάθηκε σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο μόνο από τον Πατριάρχη Μελέτιο (Μεταξάκη) τον εικοστό αιώνα. Η Ρωσική Εκκλησία (όπως και άλλες Τοπικές Εκκλησίες) απλώς τηρούσαν το σιωπηρό «status quo» σε σχέση με αυτά τα εδάφη».

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

https://fosfanariou.gr/index.php/2022/01/08/20-xronia-apo-tin-paraxorhsh-dikaiodosias-ecum-patr-stin-afriki-sthn-alexandreia/

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης