Ενέργεια

Νορβηγία: Ενισχύεται η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος

Νορβηγία: Ενισχύεται η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος
Το συνολικό κόστος της κρατικής στήριξης ανέρχεται σε 13,9 δισεκατομμύρια κορώνες
Σχετικά Άρθρα

Εν μέσω της εκτίναξης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη χειμερινή περίοδο, η Νορβηγία σχεδιάζει να αυξήσει περαιτέρω της επιδότησή της για τους λογαριασμούς, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.

Αρχικά, το ΥΠΕΝ της σκανδιναβικής χώρας κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, κατόπιν συνεννόησης όπως είναι φυσικό με την κυβέρνηση. Η δραματική άνοδος του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της γενικότερης κατάστασης που σημειώνεται πανευρωπαίκά, έχει δημιουργήσει ένα μοχλό πίεσης στην κεντροαριστερή κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να βρει τρόπους να αμβλύνει το πλήγμα.

Η στάση των κομμάτων της Νορβηγίας

Ο συνασπισμός του Εργατικού Κόμματος και του Κόμματος του Κέντρου εισήγαγε για πρώτη φορά μια επιδότηση τον Δεκέμβριο, αλλά οι επικριτές της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν το σχέδιο ανεπαρκές. Στην παρούσα φάση, το κόστος του σχεδίου θα ανέλθει σε 1,01 δισεκατομμύρια δολάρια. Το κόμμα της Αριστεράς, στο οποίο βασίζεται ο συνασπισμός για να κερδίσει τις πλειοψηφίες στο κοινοβούλιο, δήλωσε ξεχωριστά ότι θα υποστηρίξει το αναθεωρημένο σχέδιο.

Η κυβέρνηση θα πληρώσει το 80% του μεριδίου των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από τις τιμές των 0,70 κορώνων ανά KWh, από 55% στο σχέδιο που καθορίστηκε τον περασμένο μήνα. Το συνολικό ανώτατο όριο κατανάλωσης που καλύπτεται από το καθεστώς παρέμεινε στις 5.000 KWh το μήνα.

Παράλληλα, τα προηγούμενα μέτρα για την ανακούφιση των υψηλών τιμών ανέρχονταν σε 5 δισεκατομμύρια κορώνες, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος σε 13,9 δισεκατομμύρια κορώνες. Μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, οι τιμές χονδρικής spot στη νότια Νορβηγία ήταν κατά μέσο όρο 147,98 κορώνες/kWh, μετά τις 177,13 κορώνες/kWh τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία από το χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας Nord Pool.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης