Τα σενάρια του ΙΕΑ για την επέκταση των offshore αιολικών - Ποιες χώρες έχουν το «πάνω χέρι» και γιατί

Τα σενάρια του ΙΕΑ για την επέκταση των offshore αιολικών - Ποιες χώρες έχουν το «πάνω χέρι» και γιατί
Ο IEA προβλέπει ότι η σωρευτική ισχύς θα φτάσει σχεδόν τα 120 GW έως το 2026 στο κύριο σενάριο και τα 134 GW στο επιταχυνόμενο

Η σωρευτική υπεράκτια αιολική δυναμικότητα προβλέπεται να υπερτριπλασιαστεί έως το 2026, φτάνοντας σχεδόν τα 120 GW, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) με τίτλο «Renewables 2021 – Analysis and forecasts to 2026».

Ενώ η ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί την επόμενη περίοδο και μέχρι το 2026, οι ετήσιες προσθήκες υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας αναμένεται να φτάσουν τα 21 GW μέχρι τότε με ταχεία επέκταση σε νέες αγορές. Σύμφωνα με το κύριο σενάριο του IEA, το μερίδιο της υπεράκτιας δυναμικότητας στις συνολικές ετήσιες προσθήκες αιολικής ενέργειας φθάνει πάνω από 20% σε σύγκριση με το 5% του 2020.

Ανοδικοί αριθμοί για Γαλλία, ΗΠΑ, Ασία – Ειρηνικό

Έργα μεγάλης κλίμακας αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία πέρα ​​από τις καθιερωμένες αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, του Βελγίου, της Δανίας και της Ολλανδίας τα επόμενα πέντε χρόνια, με ώθηση στην παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ που θα προέλθει από τη Γαλλία, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα , Βιετνάμ, Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Μάλιστα, ο IEA προβλέπει ότι η σωρευτική ισχύς θα φτάσει σχεδόν τα 120 GW έως το 2026 στο κύριο σενάριο και τα 134 GW στο επιταχυνόμενο

Οι ταυτότητες των σεναρίων

Η επιταχυνόμενη υπόθεση του IEA εξετάζει την ταχύτερη επέκταση του δικτύου υπεράκτιων και χερσαίων δικτύων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ταχεία μείωση του κόστους και τις ισχυρές πολιτικές σε επαρχιακό επίπεδο στην Κίνα και την λειτουργία αγωγού μεγάλης κλίμακας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσον αφορά την κύρια υπόθεση που εξετάζει τις νέες αγορές, η υπεράκτια αιολική δυναμικότητα της Γαλλίας αναμένεται να απογειωθεί το 2022. Μέχρι το τέλος του 2026, η υπεράκτια αιολική δυναμικότητα στη Γαλλία προβλέπεται να φτάσει τα 3,7 GW, με επτά μεγάλα έργα να αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία.

Στη Νότια Κορέα, η σωρευτική ικανότητα παραγωγής αιολικής ενέργειας αναμένεται σχεδόν να τριπλασιαστεί έως το 2026, με την υπεράκτια αιολική ενέργεια να παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της επέκτασης.

Για το Βιετνάμ, ο IEA αναμένει ότι οι προσφορές στο προγραμματισμένο σχέδιο δημοπρασιών της χώρας θα στοχεύουν κυρίως στην αιολική δυναμικότητα, με βάση το νέο σχέδιο εθνικού σχεδίου ανάπτυξης ενέργειας (PDP8), το οποίο προϋποθέτει 11 GW νέας αιολικής ισχύος έως το 2030.

Στην Ιαπωνία, ο IEA αναμένει ότι η αγορά αιολικής ενέργειας θα προσθέσει 8 GW έως το 2026, σχεδόν τριπλασιάζοντας τη σωρευτική αιολική δυναμικότητα της χώρας μέχρι τότε, με τον υπεράκτιο άνεμο να αναμένεται να φτάσει το 1,5 GW κατά την προβλεπόμενη περίοδο.

Η εγκατεστημένη υπεράκτια αιολική δυναμικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπεται να φτάσει σχεδόν τα 8 GW έως το 2026.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης