Ενέργεια

Φούσκα η αγορά ρύπων λέει η Πολωνία - Ποιές αλλαγές προτείνει για την εξομάλυνση

Φούσκα η αγορά ρύπων λέει η Πολωνία - Ποιές αλλαγές προτείνει για την εξομάλυνση
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του ο Mateusz Morawiecki πρωθυπουργός της Πολωνίας, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μια βαθιά μεταρρύθμιση του συστήματος ETS
Οι κλυδωνισμοί που προκαλεί στην ευρωπαϊκή οικονομία η συνεχιζόμενη βαθιά ενεργειακή κρίση που αυξάνει τον πληθωρισμό, μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και οδηγεί τις επιχειρήσεις σε μείωση της παραγωγής τους ή ακόμη σε κλείσιμο ολόκληρων μονάδων, εισάγει στο δημόσιο διάλογο προβληματισμού για την ταχύτητα και τη μέθοδο προώθησης της ενεργειακής μετάβασης.
Πέραν των συζητήσεων που σχετίζεται με το ρόλο της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας, ως προς την προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο, τον Nord Steam II και τα γεωπολιτικά τεκταινόμενα στην Ουκρανία, στο επίκεντρο του προβληματισμού βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων (ETS).
Με την τιμή του CO2 να κινείται μεταξύ 80-90 ευρώ/τόνο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο μηχανισμός ETS έχει προσλάβει χαρακτηριστικά φούσκας, συγκρίνοντας τον μάλιστα με το bitcoin. Είναι χαρακτηριστικό ότι παράγοντες της ελληνικής αγοράς έχουν μιλήσει εδώ και αρκετό διάστημα για έναν μηχανισμό που επιτρέπει σε ξένους traders να διαμορφώνουν την τιμή των ρύπων επηρεάζοντας καθοριστικά την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας εντός τη Ευρώπης με αποτέλεσμα να πλήττεται η ευρωπαϊκή οικονομία και παράλληλα να οδηγούνται σε φτωχοποίηση οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Αντιδράσεις στην Ευρώπη

Ο προβληματισμός αυτός είναι διάχυτος σε ολόκληρη την Ευρώπη, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να μην ακούει και να μην καταλαβαίνει αφού επαναλαμβάνει σταθερά ακόμη και δια στόματος της προέδρου της Ursula von der Leyen ότι «η αυξανόμενη τιμή των πιστοποιητικών είναι ένα ισχυρό οικονομικό κίνητρο για τις εταιρείες να γίνουν πιο αποτελεσματικές και να στραφούν σε καθαρή παραγωγή».
Πάντως το κλίμα δυσαρέσκειας είναι διάχυτο και ενδεικτικό του κλίματος αυτού είναι πρόσφατο άρθρο του πρωθυπουργού της Πολωνίας στο EURACTIVE, ο οποίος ζητά βαθιές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ETS και μείωση του ρυθμού απόσυρσης από την αγορά δικαιωμάτων ρύπων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο Mateusz Morawiecki πρωθυπουργός της Πολωνίας, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μια βαθιά μεταρρύθμιση του συστήματος ETS, η οποία θα λαμβάνει υπόψη την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά ενέργειας και την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών, καθώς και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2021.
Σημειώνει δε ότι η τρέχουσα λογική του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (EU ETS) είναι εσφαλμένη και αντί να εξυπηρετεί μια βιώσιμη και δίκαιη κλιματική πολιτική, η εμπορία εκπομπών CO2 έχει γίνει εργαλείο κερδοσκοπίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε μια στιγμή κρίσιμων αποφάσεων. Η αύξηση των τιμών είναι εκτός ελέγχου και πλήττει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών των πολιτών της ΕΕ.
Απειλεί την οικονομική ασφάλεια των απλών ανθρώπων, που έχουν ήδη υποφέρει από την πανδημική κρίση. Πάνω απ 'όλα, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην αντίληψη της πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα.

Ποιές αλλαγές προτείνει ο Πολωνός πρωθυπουργός σε άρθρο του στο Euroactiv

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο Morawiecki προτείνει τις εξής αλλαγές:
Πρώτον, ανάλυση και έλεγχο της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών ώστε με κατάλληλες ρυθμιστικές και εποπτικές παρεμβάσεις να ξεπεραστεί η κερδοσκοπική φούσκα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το ETS.
Δεύτερον, μείωση της πίεσης που ασκεί το Αποθεματικό Σταθερότητας της Αγοράς (MSR) στην παροχή δικαιωμάτων εκπομπής. Υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 300-400 εκατομμύρια δικαιώματα αποσύρονται από την αγορά και πηγαίνουν στο αποθεματικό MSR, μειώνοντας δραστικά τον αριθμό των δικαιωμάτων που είναι διαθέσιμα για δημοπράτηση.
«Το ETS πρέπει επίσης να αλλάξει, ώστε να μην μοιάζει με το Bitcoin. Μια τέτοια οικονομία δεν είναι υγιής, καθώς οι πολίτες είναι εκείνοι που πληρώνουν» λέει ο Morawiecki και προσθέτει:
«Τα επόμενα χρόνια θα είναι μια πραγματική δοκιμασία για την κλιματική πολιτική της ΕΕ. Το κλειδί για την επιτυχία της είναι η πρόοδος στη μείωση των εκπομπών CO2.
Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι η μείωση των εκπομπών δεν είναι αυτοσκοπός. Η φροντίδα για το περιβάλλον πρέπει να εξυπηρετεί τους ανθρώπους και όχι να δημιουργεί κόστος που δεν μπορούν να αντέξουν. Χωρίς την εμπιστοσύνη των πολιτών της ΕΕ, δεν μπορεί να γίνει πολιτική. Αυτό ισχύει και για την πολιτική για το κλίμα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης