Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oilprice: Η οικονομική αιτία «εθισμού» της Αυστραλίας στον άνθρακα

Oilprice: Η οικονομική αιτία «εθισμού» της Αυστραλίας στον άνθρακα
Η Αυστραλία ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη πίεση για απαλλαγή από τον άνθρακα, τροφοδοτώντας το μεγαλύτερο λιμάνι άνθρακα στον κόσμο με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Στον άνθρακα εξακολουθεί να στηρίζεται η Αυστραλία για το μεγαλύτερο μέρος του ενεργειακού του μείγματος και οι στόχοι του για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι οι μισοί από εκείνους των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το Oilprice.

Η πλούσια σε άνθρακα χώρα στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές κατά μόλις 26% από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030. «Η Καμπέρα αντιστάθηκε επίσης να ενταχθεί στα δύο τρίτα των χωρών που έχουν υποσχεθεί καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050», ανέφερε το BBC τον Οκτώβριο.

Η αυστραλιανή οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα στον κόσμο (πίσω από την Ινδονησία) και ο άνθρακας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγή του έθνους. Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, ότι οι Αυστραλοί πολιτικοί είναι ασυνήθιστα πιστοί στα πιο βρώμικα ορυκτά καύσιμα του κόσμου, ακόμη και όταν ο παγκόσμιος έλεγχος και η κλιματική πίεση αυξάνονται.

Η ευκαιρία της Αυστραλίας

Σημειώνεται ότι στο παρόν momentum, οι αυστραλιανές αγορές άνθρακα έχουν πρόσφατα ενισχυθεί από τις ασιατικές αγορές που απελπίζονται για άνθρακα εν μέσω παγκόσμιας ενέργειας τραγάνισμα. Το περασμένο έτος σηματοδότησε μια ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο για την αυστραλιανή βιομηχανία άνθρακα λόγω ενός ανεπίσημου εμπάργκο που επέβαλε το Πεκίνο στις εισαγωγές άνθρακα της Αυστραλίας.

Αν και η Κίνα δεν έχει ξαναρχίσει την πάλαι ποτέ μεγάλη κατανάλωση άνθρακα της Αυστραλίας, πολλές περισσότερες αγορές έχουν ανοίξει, κυρίως η Ινδία. Από την άλλη πλευρά βέβαια, η κυβέρνηση του Scott Morrison δέχεται τεράστια πίεση από παγκόσμιους ηγέτες και ακτιβιστές για το κλίμα να κάνει περισσότερα για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα της χώρας.

Ο παράγοντας «ΑΠΕ»

Φέτος, η Αυστραλία ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη πίεση για απαλλαγή από τον άνθρακα, τροφοδοτώντας το μεγαλύτερο λιμάνι άνθρακα στον κόσμο με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το λιμάνι του Newcastle θα εξακολουθεί να λειτουργεί ως λιμένας άνθρακα με μέσο όρο εξαγωγής 165 Mt άνθρακα ετησίως, το οποίο θεωρείται από ορισμένους ως ξεκάθαρο παράδειγμα greenwashing. Ωστόσο, η απόφαση να τροφοδοτηθεί το λιμάνι με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προβάλλεται ως το πρώτο βήμα ενός πιο σαρωτικού σχεδίου απαλλαγής από τις ανθρακούχες πηγές.

Σύμφωνα με τον CEO του λιμανιού του Newcastle, Craig Carmody, μια περιστροφή από τον άνθρακα θα είναι οικονομικά κρίσιμη για να αποφευχθεί η κατάρρευση της οικονομικής βάσης της περιοχής, όπως το Newcastle μετά την απαναθρακοποίηση της βιομηχανίας χάλυβα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης