Ενέργεια

Tα margin calls χτύπησαν γερμανικές εταιρίες στο τίναγμα των τιμών φυσικού αερίου

Tα margin calls χτύπησαν γερμανικές εταιρίες στο τίναγμα των τιμών φυσικού αερίου
Οι επιπτώσεις του ράλυ των τιμών φυσικού αερίου δημιούργησαν ανοίγματα στις γερμανικές εταιρίες κοινής ωφέλειας που βρέθηκαν ανοιχτές σύμφωνα με το Reyters

Οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρισμού έχουν κλονίσει τις ενεργειακές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη, αναγκάζοντας τη γερμανική Uniper να εξασφαλίσει την περασμένη εβδομάδα πιστωτικές γραμμές έως και 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η RWE, από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας της Γερμανίας, ανακοίνωσε ότι έχει κάνει επίσης προβλέψεις για πίστωση.
Την Τρίτη, η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας STEAG ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ σε επιπλέον χρηματοδότηση για να προστατευθεί από την εκτίναξη των τιμών και την αστάθεια της αγοράς.

Σύμφωνα με το Reuters η άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών, έως και 250%, άφησε ορισμένες εταιρείες εκτεθειμένες, απαιτώντας από αυτές να καταθέσουν επιπλέον κεφάλαια για να καλύψουν πληρωμές που συνδέονται με αντιστάθμιση κινδύνου, γνωστά ως margin call.

Τα margin calls προκύπτουν όταν το χάσμα μεταξύ των «spot» τιμών ενέργειας και του επιπέδου στο οποίο οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν πουλήσει την παραγωγή τους σε προθεσμιακή βάση γίνεται πολύ μεγάλο, αναγκάζοντάς τΕς να καταχωρήσουν το περιθώριο (margin) ως εγγύηση ότι μπορούν να αποδώσουν το τίμημα σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών.

Κατά την παράδοση, αυτά τα συμβόλαια συνήθως λήγουν και τα κεφάλαια επιστρέφονται στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, κάτι που είναι συνηθισμένο, εφόσον οι διακυμάνσεις των τιμών δεν είναι δραματικές. Ωστόσο, η πρόσφατη αστάθεια άλλαξε αυτή τη δυναμική, οδηγώντας τις εταιρείες κοινής ωφέλειας να αναζητήσουν περισσότερα κεφάλαια.

Πως λειτουργούν τα margin calls

Οι αγορές των commodities χονδρικής βασισμένες στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας, άνθρακα, πετρελαίου και των προϊόντων του, απαιτούν συνήθως προκαταβολές από τους φορείς εκμετάλλευσης για την κάλυψη ανοικτών υποχρεώσεων, οι οποίες αυξάνονται όταν υπάρχουν άνευ προηγουμένου μεγάλες διακυμάνσεις.
Η μελλοντική πώληση της μελλοντικής παραγωγής απαιτεί την καταβολή εγγύησης στους αγοραστές σε περίπτωση που ο παραγωγός δεν μπορεί να παραδώσει. Μόλις παραληφθεί το προϊόν, ο παραγωγός παίρνει τα χρήματά του πίσω.

Όταν οι τιμές διπλασιάζονται, τριπλασιάζονται ή τετραπλασιάζονται όπως τις τελευταίες εβδομάδες, τα προθεσμιακά συμβόλαια αποκτούν μεγάλη αξία και πρέπει να εξασφαλιστούν με περισσότερα μετρητά.
Οι ανεξάρτητες εμπορικές εταιρείες, brokers και trading floors των παραγωγών κερδοσκοπούν επίσης, για την παραγωγή, τις εξαγωγές και τις εισαγωγές, πουλώντας για παράδειγμα, αρνητικές θέσεις με σκοπό την επαναγορά αργότερα, με χαμηλότερο κόστος.
Οι συμφωνίες margin μπορούν να χαρακτηριστούν σε διμερείς και εμπιστευτικές συμφωνίες όταν οι εταίροι πιστεύουν ότι είναι ασφαλείς από κινδύνους αντισυμβαλλομένου.

Όταν οι εταιρείες βελτιστοποιούν τα μέτρα αντιστάθμισης κινδύνου, επιδιώκουν συνήθως να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες περιθωρίου και συμψηφισμού για να περιορίσουν δαπάνες και ανοίγματα.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο δανεισμός κεφαλαίων για το περιθώριο χρηματοδότησης συνεπάγεται την πληρωμή τόκων και δαπανών για τα οποία οι εταιρείες δεν έχουν συνεχώς πάντα κεφάλαια.
Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης είναι  ευκολότερη στην διαχείριση για τους ηγέτες του κλάδου με μεγαλύτερα αποθέματα, των οποίων τα κέρδη αναμένεται επίσης να ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από τα υψηλότερα έσοδα λόγω των αυξήσεων των τιμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης