Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δέσμευση της Πολωνίας για κατάργηση φόρων στο φυσικό αέριο - «Αγκάθι» η απάντηση της ΕΕ

Δέσμευση της Πολωνίας για κατάργηση φόρων στο φυσικό αέριο - «Αγκάθι» η απάντηση της ΕΕ
Το ερώτημα είναι αν το σχέδιο της Πολωνίας για τη μείωση της φορολογίας θα γίνει δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στην πολυαναμενόμενη δεύτερη «αντιπληθωριστική ασπίδα» της, η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιό της να μειώσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στα καύσιμα και να εισαγάγει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε προϊόντα όπως τα βασικά τρόφιμα, τα λιπάσματα και το φυσικό αέριο.

Ανακοινώνοντας το αντιπληθωριστικό πακέτο, ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι παρατήρησε ότι η καλπάζουσα άνοδος των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων και του φυσικού αερίου έχει γίνει ένα από τα πιο συνηθισμένα θέματα της δημόσιας συζήτησης στην Πολωνία. «Οι περισσότεροι Πολωνοί δεν μπορούν να κοιμηθούν εξαιτίας της αύξησης των λογαριασμών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Ενώ η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση φέρει την κύρια ευθύνη για τον υψηλό πληθωρισμό, η κυβερνητική ομάδα δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη. «Είναι γνωστό ότι ο πληθωρισμός προκλήθηκε από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά εμείς πρέπει να βρούμε την απάντηση και να αναλάβουμε το τίμημα», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι.

Το ερώτημα είναι αν το σχέδιο της Πολωνίας για τη μείωση της φορολογίας θα γίνει δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η κυβέρνηση παρουσιάζει το πακέτο πριν από τη λήψη της τελικής απόφασης στις Βρυξέλλες. Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν τον περασμένο μήνα ότι η Επιτροπή ενέκρινε κατ’ εξαίρεση την καθιέρωση μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα, ώστε η Πολωνία να μην χρειαστεί να περιμένει μέχρι να τεθεί σε ισχύ η λεγόμενη οδηγία για τον ΦΠΑ μέσα στο τρέχον έτος.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης