Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στόλτενμπεργκ: Οι διαφορές ΝΑΤΟ και Ρωσίας δεν είναι εύκολο να γεφυρωθούν

Στόλτενμπεργκ: Οι διαφορές ΝΑΤΟ και Ρωσίας δεν είναι εύκολο να γεφυρωθούν

Κρεμλίνο: Η Μόσχα δεν θέτει τελεσίγραφα αλλά χρειάζεται συγκεκριμένες απαντήσεις για την ασφάλεια

 

«Οι διαφορές ΝΑΤΟ-Ρωσίας δεν είναι εύκολο να γεφυρωθούν», δήλωσε σήμερα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «η συζήτηση με τη Ρωσία δεν ήταν εύκολη και γι'αυτό είναι σημαντική». Μετά από δύο χρόνια, οι 30 Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και η Ρωσία αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την κατάσταση εντός και γύρω από την Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η Ρωσία σήμερα παρουσίασε τις προτάσεις της που έδωσε στη δημοσιότητα το Δεκέμβριο, σχετικά με την απόσυρση δυνάμεων του ΝΑΤΟ από τους ανατολικούς Συμμάχους του.

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν την πολιτική των «ανοιχτών θυρών» και το δικαίωμα του κάθε έθνους να επιλέγει το δικό του δρόμο και ξεκαθάρισαν ότι δεν θα σταματήσουν να προστατεύουν και να υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας στρατευμάτων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας.

Ταυτόχρονα, «τόσο η Ρωσία όσο και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εκφράζουν την ανάγκη για επανέναρξη του διαλόγου και τη διερεύνηση ενός προγράμματος συναντήσεων», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ θέλει να θέσει «συγκεκριμένες προτάσειες στο τραπέζι». Σημείωσε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ θέλει να βελτιώσει το πολιτικό και στρατιωτικό δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία με τη δυνατότητα επανίδρυσης γραφείων στη Μόσχα και στις Βρυξέλλες, αντιστοίχως.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ εκφράζει σοβαρή ανησυχία για το ρωσικό στρατό που έχει συσσωρευτεί μέσα και γύρω από την Ουκρανία και καλεί τη Ρωσία να αποκλιμακώσει αμέσως την κατάσταση και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να τηρήσει όλες τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

«Ο διάλογός μας είναι δύσκολος, αλλά ακόμα πιο απαραίτητος», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θέλουν να βρουν μια πολιτική δίοδο προς τα εμπρός.

Αύριο θα πραγματοποιηθούν στη Βιέννη οι συζητήσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού Ασφαλείας και Συνεργασίας για την Ευρώπη. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τη Ρωσία ως «ευκαιρία» που δεν πρέπει να χαθεί, για το συμφέρον της ασφάλειας στην Ευρώπη.

Η Ρωσία

Η Ρωσία δεν θέτει τελεσίγραφα στις διαπραγματεύσεις που κάνει με τη Δύση, αλλά χρειάζεται συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με τις ανησυχίες της για την ασφάλειά της, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο

«Δεν θα θέλαμε, όπως κάνουν οι Αμερικανοί επίσημοι, αυτή τη στιγμή να εκτοξεύουμε απειλές, τελεσίγραφα, να προβλέπουμε ποιος θα πληρώσει ένα υψηλό τίμημα...Εάν διεξάγουμε συνομιλίες, τις κάνουμε πολιτισμένα, είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο αυτό, οι διπλωμάτες μας συνεχίζουν τις διπλωματικές παραδόσεις, παρά την δύσκολη κατάσταση. Εμείς παρόλα αυτά προτιμάμε κατ’ αρχήν να συνομιλούμε και μετά να κάνουμε αξιολογήσεις και προβλέψεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Δεν διεξάγουμε συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας από θέση ισχύος, εδώ δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν θέση τα όποια τελεσίγραφα», δήλωσε ο Πεσκόφ

Η Ρωσία επρόκειτο να εκθέσει τα αιτήματά της για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη στους 30 συμμάχους του ΝΑΤΟ, μετά τις έντονες συνομιλίες που είχε την Δευτέρα στην Γενεύη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έδειξαν ότι οι δύο πλευρές έχουν να γεφυρώσουν σημαντικές διαφορές.

Οι συναντήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας εκτόνωσης των χειρότερων εντάσεων που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ Ανατολής και Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και προκλήθηκαν κυρίως εξαιτίας της αντιπαράθεσης για την Ουκρανία, στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι η Ρωσία ενδέχεται να σχεδιάζει εισβολή. Η Μόσχα ωστόσο απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στην Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί απευθείας με την Ουκρανία υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι υφιστάμενες συμφωνίες.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά με στρατεύματα και άρματα μάχης που πραγματοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα χθες, Τρίτη, δεν σχετίζονται με τις συνομιλίες του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος επίσης στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε ότι «αναμφισβήτητα η οποιαδήποτε διεύρυνση του ΝΑΤΟ ανησυχεί την Ρωσία», προσθέτοντας ότι το «ΝΑΤΟ δεν είναι θεσμός ανάπτυξης, αλλά εργαλείο αντιπαράθεσης» και πως «η συμμαχία «γι’ αυτό δημιουργήθηκε, έτσι σχεδιάστηκε, έτσι υλοποιήθηκε, έτσι αναπτύσσεται και έτσι υπάρχει». «Αυτό είναι προφανές γεγονός και ως εκ τούτου η διεύρυνση αυτού του μηχανισμού αποτελεί απειλή για μας», κατέληξε ο Πεσκόφ.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης