Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι εκτιμήσεις της ΕΙΑ δείχνουν πτώση των τιμών πετρελαίου για 2022,2023

Οι εκτιμήσεις της ΕΙΑ δείχνουν πτώση των τιμών πετρελαίου για 2022,2023
H παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 3,6 εκατομμύρια bpd το 2022

Η αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων λόγω της αύξησης της προσφοράς που ξεπερνά τη ζήτηση, θα πιέσει τις τιμές του πετρελαίου προς τα κάτω φέτος και το επόμενο έτος, ανέφερε η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) στη Βραχυπρόθεσμη Ενεργειακή Προοπτική (STEO) για τον Ιανουάριο.

Όπως αναμεταδίδει το Oilprice, οι τιμές του Brent που ήταν κατά μέσο όρο 79 δολάρια το βαρέλι το δ΄ τρίμηνο του 2021, έχουν οριστεί κατά μέσο όρο στα 75 δολάρια το βαρέλι το 2022 και στα 68 δολάρια το βαρέλι το 2023, σύμφωνα με την EIA. Ο δείκτης αναφοράς των ΗΠΑ, WTI Crude, αναμένεται κατά μέσο όρο στα 71,32 δολάρια το βαρέλι φέτος και στα 63,50 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος, ανέφερε η EIA στη μηνιαία προοπτική της.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της EIA, η απόσυρση των αποθεμάτων παγκοσμίως ήταν κατά μέσο όρο 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) πέρυσι, χάρη στην ταχύτερη αύξηση της ζήτησης από την αύξηση της προσφοράς. Φέτος, ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης αναμένεται να επιβραδυνθεί, ενώ η προσφορά θα αυξηθεί ταχύτερα, οδηγώντας σε αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.

Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να εκτιναχθεί κατά 5,5 εκατομμύρια bpd το 2022, λόγω της αύξησης της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία, οι οποίες μαζί θα αντιπροσωπεύουν το 84% ή 4,6 εκατομμύρια bpd, της ανάπτυξης, ανέφερε η EIA. Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 3,6 εκατομμύρια bpd το 2022. Τα αποθέματα θα αυξηθούν κατά 500.000 bpd φέτος και κατά μέσο όρο 600.000 bpd το επόμενο έτος, ασκώντας πτωτική πίεση στις τιμές του πετρελαίου.

Η αντίθεση με την Goldman Sachs

Είναι σαφές ότι αυτή η άποψη είναι σαφώς διαφορετική από αυτή της Goldman Sachs, για παράδειγμα, η οποία είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν τα 95 δολάρια εάν το Ιράν δεν επιστρέψει στην αγορά φέτος. Η έκκληση της Goldman για τις τιμές του αργού Brent για το πρώτο τρίμηνο του 2022 είναι 85 δολάρια ανά βαρέλι, με την προϋπόθεση ότι το Ιράν θα μπορούσε νόμιμα να επιστρέψει στην αγορά την τρέχουσα χρονιά.

Τον περασμένο μήνα, η Goldman Sachs προέβλεψε ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν τα 100 δολάρια το 2023, καθώς η αύξηση της ζήτησης ξεπερνά την αύξηση της προσφοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης