Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενισχύεται η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ - Αύξηση πάνω από 50% στο κόστος εξοπλισμού

Ενισχύεται η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ - Αύξηση πάνω από 50% στο κόστος εξοπλισμού

Η συνολική παραγωγή καυσίμων στις ΗΠΑ αναμένεται να διαμορφωθεί στα 17,4 mbd (εκατ. βαρέλια/ημέρα)

 

Το περασμένο έτος ήταν ένα σημείο καμπής για τα καύσιμα των ΗΠΑ, με την προσφορά να έχει τελειώσει το έτος σε κατάσταση ανάπτυξης. Σύμφωνα με έκθεση της HSBC συμπεριλαμβανομένων του υγραερίου (NGLs) και του συμβατικού αργού πετρελαίου, η συνολική προσφορά καυσίμων στις ΗΠΑ ήταν περίπου 17,4mbd, ακομα χαμηλότερη από το υψηλό των 18,0mbd τον Ιανουάριο του 2020.

Η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ το 2021 διαμορφώθηκε στα 11,8mbd με τη βοήθεια της πλήρους ανάκαμψης της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού μετά τον τυφώνα Ida, αλλά κυρίως οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής από τη λεκάνη της Permian. Για το 2022, αναμένεται η συνολική παραγωγή καυσίμων στις ΗΠΑ να διαμορφωθεί στα 17,5mbd.

Αυτό θα αυξηθεί κατά 1,1mbd σε ετήσια βάση και αναμένεται να ξεπεράσει το προ πανδημίας υψηλό των 18,0mbd προς το τέλος του 2022. Από το 2023 και μετά, αναμένεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί με την ανάπτυξη να συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στην Permian. Η HSBC εκτιμά ότι η παραγωγή στις ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 0,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση το 2023.

ηπα.JPG


Η δραστηριότητα ολοκλήρωσης των πηγαδιών έχει ανακάμψει σημαντικά χάρη στις υψηλότερες τιμές του αργού και όχι μόνο από τα επιθετικά προγράμματα δαπανών από ιδιωτικούς φορείς. Ο μέσος όρος των ολοκληρώσεων πηγαδιών ήταν 868 στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με 760 το πρώτο εξάμηνο του έτους, συμβάλλοντας στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ σε 8,2mbd τον Νοέμβριο, αύξηση 450kbd από έτος μέχρι σήμερα.
Τον Νοέμβριο ολοκληρώθηκαν 885 πηγάδια, σε σύγκριση με τα ~800 που υπολογίζουμε ότι απαιτείται να διατηρηθεί η παραγωγή σταθερή, υποδηλώνοντας ότι ο τρέχων ρυθμός ολοκλήρωσης γεωτρήσεων θα υποστηρίξει την αύξηση της παραγωγής τους επόμενους μήνες.

Από τον Αύγουστο του 2020, οι φορείς εκμετάλλευσης στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στο απόθεμα των μη ολοκληρωμένων γεωτρήσεων (DUC), προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις δαπάνες για τη γεώτρηση φρεατίων και να μεγιστοποιήσουν τις ταμειακές ροές φέρνοντας DUC στο δίκτυο. Τον Νοέμβριο ολοκληρώθηκαν, 876 φρεάτια με το 25% να προέρχεται από DUC.

Κόστος εξοπλισμού

Απειλή για την ανάπτυξη του πετρελαίου των ΗΠΑ είναι το κόστος. Η Rystad Energy εκτιμά ότι οι τιμές των καλωδίων έχουν αυξηθεί μεταξύ 20% και 50% το περασμένο έτος, ενώ το κόστος σωλήνων έχει αυξηθεί από 15% έως 70%, ανάλογα με το υλικό. Οι εκτιμήσεις της Rystad δείχνουν επίσης αύξηση των τιμών σε τμήματα υψηλότερου επιπέδου της βιομηχανίας υπηρεσιών της Βόρειας Αμερικής που εκτίθενται σε μεγάλο βαθμό σε αυξήσεις πρώτων υλών, κυρίως στην προμήθεια εξοπλισμού επεξεργασίας, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 7% έως το 2023 από τις τρέχουσες τιμές.

ηπα2_1.JPG

Ο δείκτης τιμών παραγωγού των ΗΠΑ για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, ένας δείκτης για τον πληθωρισμό κόστους, έχει επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, μια περίοδο που οι τιμές του πετρελαίου ήταν πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι. Συνολικά, το κόστος γεώτρησης και ολοκλήρωσης ενός φρεατίου το 2022 είναι πιθανό να είναι 10-15% υψηλότερο σε ετήσια βάση σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης