Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κυρίαρχο στις αγορές το φυσικό αέριο το 2022 - Τρία κλειδιά για την πορεία του

Κυρίαρχο στις αγορές το φυσικό αέριο το 2022 - Τρία κλειδιά για την πορεία του

Οι απαιτήσεις για αναπλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης θα είναι υψηλές περίπου 20-25 bcm μεγαλύτερες από πέρυσι σύμφωνα με παρουσίαση του Oilprice.com

 

Σχετικά Άρθρα

Ο τομέας του πετρελαίου έχει προσελκύσει τις επενδύσεις μετά από μια θεαματική ανάκαμψη που κατέταξε τον κλάδο μεταξύ αυτών με τις κορυφαίες επιδόσεις το 2021 αλλά είναι οι ταύροι του φυσικού αερίου είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές με την αγορά να είναι στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014, ξεπερνώντας το πετρέλαιο και πολλά άλλα commodities.

Σύμφωνα με το Oilprice τρεις βασικοί πράμετροι θα επηρεάσουν την αγορά φυσικού αερίου φέτος με την λειτουργία του Nord Stream 2 να αποτελεί το "κλειδί" για την αποκλιμάκωση των τιμών και την άνοδο των αποθεμάτων στην Ευρώπη καθώς η ζήτηση εκτιμάται ότι θα παραμείνει ενισχυμένη.

1.Οι τιμές θα υποχωρήσουν εάν τεθεί σε λειτουργία το Nord Stream 2

Η σοβαρή έλλειψη φυσικού αερίου, η μείωση της παραγωγής αιολικής ενέργειας, οι πυρηνικές διακοπές και ο κρύος καιρός έχουν συνωμοτήσει για να δημιουργήσουν στην Ευρώπη μια από τις χειρότερες ενεργειακές κρίσεις που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της.
Ωστόσο, τα ενεργειακά δεινά της Ευρώπης χειροτερεύουν σε κάθε βήμα.
Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σημείωσαν νέο υψηλό ρεκόρ την περασμένη Τρίτη, αφού ο αγωγός που φέρνει ρωσικό αέριο στη Γερμανία άλλαξε ροές προς τα ανατολικά, ενώ τα αμερικανικά πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) με προορισμό την ευρωπαϊκή αγορά εκτρέπονται προς την Ασία, όπου οι τιμές είναι ακόμη υψηλότερες.
Οι ροές φυσικού αερίου προς τα δυτικά μέσω του αγωγού Yamal-Europe, μήκους 2.607 μιλίων, μιας από τις κύριες διαδρομές για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, μειώνονταν σταδιακά έκτοτε, αλλά τις τελευταίες 26 μέρες έχουν αντιστρέψει τις ροές, μια κίνηση που το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι δεν έχει πολιτικές επιπτώσεις.

Ορισμένοι δυτικοί πολιτικοί εκτιμούν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό της αέριο ως όπλο στην πολιτική διαμάχη που συνδέεται με την Ουκρανία, καθώς και στις καθυστερήσεις στην πιστοποίηση ενός άλλου αμφιλεγόμενου αγωγού, του Nord Stream 2. Η Ρωσία, φυσικά, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σύνδεση. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση (με το Nord Stream 2), πρόκειται για μια καθαρά εμπορική κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη.

Το έργο Nord Stream στοχεύει στη δημιουργία αξιόπιστης προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη. Για να γίνει αυτό, η εταιρεία Nord Stream που ανήκει στην Gazprom θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω αγωγών που θα διέρχονται από τη Βαλτική Θάλασσα. Αρκετά κράτη της ΕΕ έχουν αντιταχθεί στον αγωγό, θεωρώντας τον αντίθετο προς τα συμφέροντα του οργανισμού.

Η Woodmac εκτιμά ότι με τα τρέχοντα επίπεδα των ρωσικών εξαγωγών και λαμβάνοντας υπόψη τις κανονικές καιρικές συνθήκες, τα ευρωπαϊκά αποθέματα αποθήκευσης θα υποχωρήσουν κάτω από τα 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) μέχρι το τέλος Μαρτίου, σε ιστορικό χαμηλό.
Οι τιμές τελικά θα υποχωρήσουν καθώς περνάει ο χειμώνας, αλλά οι απαιτήσεις για αναπλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης θα είναι υψηλές, περίπου 20-25 bcm περισσότερες από πέρυσι. Η λειτουργία του Nord Stream 2 θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η μόνη επιλογή για την αναπλήρωση της αποθήκευσης και την αποφυγή επανάληψης της χειμερινής κρίσης.

"Ο ομαλός χειμερινός καιρός, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας, και το ενδεχόμενο έναρξης λειτουργίας του Nord Stream 2 θα ωθήσουν τις τιμές προς τα κάτω, αν και η ζήτηση για αποθήκευση (και οι υψηλές τιμές άνθρακα) θα διατηρήσει τις τιμές πάνω από 15 δολάρια ΗΠΑ ανά μετρικό εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmbtu).
Ο χειμώνας στην Ευρώπη και την Ασία, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την λειτουργία του Nord Stream 2, θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές σε περαιτέρω αύξηση καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 - ετοιμαστείτε για άλλη μια ανώμαλη χρονιά μπροστά» επισημαίνει ο Kilduff.

2.Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου θα παραμείνει ενισχυμένη

Η Woodmac εκτιμά ότι η ζήτηση φυσικού αερίου είναι πιθανό να παραμείνει ανθεκτική βραχυπρόθεσμα. Η ζήτηση LNG στην Ασία συνεχίζει να αυξάνεται καθώς το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς τιμολογείται σε συμβόλαια με δείκτη πετρελαίου, τα οποία επί του παρόντος διαπραγματεύονται στο μισό της αξίας των ασιατικών τιμών spot LNG.
Οι προοπτικές είναι λιγότερο ευοίωνες στην ευρωπαϊκή αγορά με τη ζήτηση φυσικού αερίου στη βιομηχανία και την ισχύ να έχει μειωθεί κατά 4% από το καλοκαίρι, σε σύγκριση με την τελευταία πενταετία.

Αλλά ο αντιπρόεδρος της Woodmac Massimo Di Odoardo υποστηρίζει ότι τελικά, οι υψηλότερες τιμές θα ασκήσουν πίεση στη ζήτηση. Για παράδειγμα, στην Ασία, η μετάβαση από άνθρακα στο φυσικό αέριο θα μειωθεί, καθώς οι υψηλότερες spot τιμές LNG θα μεταφραστούν σε υψηλότερες τιμές συμβολαίου με δείκτη πετρελαίου.
Εν τω μεταξύ, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μπαταρίες είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται, περιορίζοντας το περιθώριο αύξησης της ζήτησης αερίου.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη θα προσπαθήσουν να επιταχύνουν την απομάκρυνση από το φυσικό αέριο, όπως αναφέρει η πρόσφατη πρόταση της ΕΕ για υποστήριξη του βιομεθανίου και του υδρογόνου.

3.Περισσότερα έργα LNG

Η Wood Mackenzie έχει προβλέψει ότι τα έργα LNG θα συνεχίσουν να έχουν αρκετή δυναμική καθώς οι τιμές του LNG αναμένεται να είναι διαρθρωτικά υψηλότερες και η τιμαριθμική αναπροσαρμογή του πετρελαίου σε άνοδο.
Συγκεκριμένα αναμένει 79 εκατομμύρια τόνους ετησίως (MMTPA) επιπλέον LNG με τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης (FID) τα επόμενα δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 33 MMTPA στη Βόρεια Αμερική, 16 MMTPA στο Κατάρ και 20 MMTPA στη Ρωσία.

Η Woodmac σημειώνει ότι οι Oil Majors παρέμειναν μέχρι στιγμής στο περιθώριο, αλλά κάποια δράση τους είναι πιθανή το 2022, με αρκετούς να αναμένεται να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με την QatarEnergy για να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι της ανάπτυξης του North Field East.

Η TotalEnergies μπορεί κάλλιστα να αποκτήσει μερίδιο του έργου Arctic LNG-1 της Novatek, παρόμοιο με αυτό που έκανε στο Arctic-2 και το Yamal. Και είναι επίσης πιθανό οι μεγάλες εταιρείες να συνεχίσουν να εξασφαλίζουν συμφωνίες με έργα τρίτων στη Βόρεια Αμερική, τόσο στις ανατολικές όσο και στις δυτικές ακτές. Η Woodmac εκτιμά ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα των στρατηγικών ενεργειακής μετάβασης των Oil Majors, αλλά η προαιρετική τους δυνατότητα για επενδύσεις σε έργα brownfield και greenfield παραμένει περιορισμένη προς το παρόν.

Άνοδος τιμών

Ο τομέας του φυσικού αερίου ξεκινά μια ακόμη καλή χρονιά, με τις τιμές στο Henry Hub στις ΗΠΑ να αυξάνονται κατά 20% στα 4,19 $/MMBtu από την αρχή του έτους, χάρη στην ισχυρή ζήτηση.
Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν κερδίσει σχεδόν 10% τις τελευταίες ημέρες μετά τις νέες μετεωρολογικές προβλέψεις που προβλέπουν παγετούς στα βορειοανατολικά για τη διάρκεια του Ιανουαρίου.
Η πρόβλεψη έρχεται μετά από χειμερινές καταιγίδες που έπληξαν την ανατολική ακτή το Σαββατοκύριακο, οδηγώντας τις τιμές φυσικού αερίου στην πόλη Algonquin έως και 24 $/MMBtu.
Πολλές πολιτείες της Νέας Αγγλίας έχουν στραφεί στην καύση πετρελαίου για να διατηρήσουν τα δίκτυα λειτουργικά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και της περιορισμένης πρόσβασής τους σε εγχώριες προμήθειες φυσικού αερίου.

«Οι προοπτικές ζήτησης θέρμανσης για το ανατολικό τμήμα των ΗΠΑ ενισχύθηκαν σημαντικά για αυτό το Σαββατοκύριακο και για την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου», δήλωσε ο John Kilduff της Again Capital.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου είναι ένα όφελος για μεγάλες εταιρείες όπως η Royal Dutch Shell και η BP Plc. οι οποίοι παράγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο στο Τρινιντάντ και πωλούν στην αγορά της Νέας Αγγλίας.
Εν τω μεταξύ, η εγχώρια παραγωγός φυσικού αερίου AnteroCorp. αναβαθμίστηκε πρόσφατα για αγορά στην BMO, καθώς η μειωμένη αποτίμηση και οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να οδηγήσουν τις μετοχές κατά 50% υψηλότερα, ενώ η ξεκίνησε πρόσφατα την αγορά στη BAML, με ~30% ανοδική πορεία.


 

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης