Ενέργεια

Στα 105 δολάρια "βλέπει" το πετρέλαιο το 2023 η Goldman Sachs

Στα 105 δολάρια
Στα 84 δολάρια κινείται σήμαρα το αργό και στα 87 δολ. το Brent

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν τα 100 δολάρια φέτος και να ανέλθουν στα 105 δολάρια το βαρέλι το 2023, λόγω ενός «αναπάντεχα μεγάλου ελλείμματος» στην αγορά πετρελαίου που προκάλεσε η ήπια και δυνητικά πιο σύντομη επίδραση της Omicron στη ζήτηση πετρελαίου, εκτιμά η Goldman Sachs.
«Σημαντικό είναι ότι δεν προβλέπουμε διαπραγμάτευση του Brent πάνω από 100 δολάρια/βαρέλι με το επιχείρημα της εξάντλησης του πετρελαίου, καθώς οι πόροι σχιστολιθικού πετρελαίου είναι ακόμη μεγάλοι και ελαστικοί», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs, σε σημείωμα προς πελάτες την Δευτέρα σύμφωνα με το ZeroHedge.

Λόγω της υποκατάστασης αερίου με πετρέλαιο, της απογοήτευσης της προσφοράς και της ισχυρότερης από το αναμενόμενο ζήτησης το 4ο τρίμηνο του 2021, τα αποθέματα του ΟΟΣΑ αναμένεται να υποχωρήσουν μέχρι το καλοκαίρι στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2000, σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman.
Επιπλέον, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ+ αναμένεται επίσης να μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα περίπου 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd).

Κρίσιμα επίπεδα

«Στα 85 δολ./βαρέλι, η αγορά θα παραμείνει σε κρίσιμα επίπεδα, με ανεπαρκή αποθέματα ασφαλείας σε σχέση με τις μεταβλητότητες της ζήτησης και της προσφοράς, έως το 2023», ανέφερε η Goldman Sachs. Ως αποτέλεσμα αυτών, η πρόβλεψη της τράπεζας για το Brent είναι 105 δολάρια το 2023 και 96 δολάρια το βαρέλι το 2022.
Η Goldman Sachs βλέπει τις τιμές του αργού Brent στα 90 δολάρια το βαρέλι αυτό το τρίμηνο, 95 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο και 100 δολάρια το βαρέλι το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο φέτος.
Την Τρίτη, οι τιμές του αργού Brent έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014, πάνω από 87,90 δολάρια κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς το premium γεωπολιτικού κινδύνου αυξήθηκε με τις επιθέσεις των Χούτι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας, εν μέσω μιας περιορισμένης φυσικής αγοράς αργού.
Περί τις 19:45 ώρα Ελλάδος η τιμή του αργού ενισχυόταν κατά 1,35% στα 84,95 δολάρια το βαρέλι και το Brent σημείωνε άνοδο 0,67% στα 87,06 δολάρια.

Προβλέψεις

Τον περασμένο μήνα, η Goldman Sachs προέβλεψε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν τα 100 δολάρια το 2023 καθώς η αύξηση της ζήτησης ξεπερνά την άνοδο της προσφοράς. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Jeff Currie, παγκόσμιος επικεφαλής commodities της Goldman Sachs, δήλωσε ότι τα εμπορεύματα συνολικά ήταν έτοιμα για έναν υπερκύκλο που θα μπορούσε ενδεχομένως να διαρκέσει μια δεκαετία.

Ο επικεφαλής commodities της Goldman είναι επίσης πολύ θετικός για το πετρέλαιο λόγω των χαμηλών επενδύσεων στον τομέα και του γεγονότος ότι μόνο δύο παραγωγοί πετρελαίου στον κόσμο —η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα— έχουν επί του παρόντος την ικανότητα και τα μέσα να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο από αυτό τον Ιανουάριο του 2020, λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία. Όλοι οι άλλοι δυσκολεύονται, επε΄σημανε ο Currie. «Αυτή η αγορά έχει τη δυνατότητα να γίνει πολύ σφιχτή κατά τη διάρκεια των επόμενων 3-6 μηνών», δήλωσε στο Bloomberg σε συνέντευξή του στις αρχές αυτού του μήνα.

www.worldenergynews.gr





 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης