Ενέργεια

ΙΕΑ: Bullish το πετρέλαιο – Προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης κατά 200.000 βαρέλια/ημέρα

ΙΕΑ: Bullish το πετρέλαιο – Προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης κατά 200.000 βαρέλια/ημέρα
Τον Νοέμβριο, τα συνολικά αποθέματα του ΟΟΣΑ μειώθηκαν κατά 354 εκατομμύρια βαρέλια σε σχέση με ένα χρόνο πριν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών
Σχετικά Άρθρα
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αψήφησε τις ζοφερές προσδοκίες πριν από ένα μήνα και ξεπέρασε το κύμα Omicron με πολύ λιγότερη διαταραχή από ό,τι αναμενόταν, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), αυξάνοντας τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ζήτησης κατά 200.000 bpd τόσο για το 2021 όσο και για το 2022.

Η ζήτηση αυξήθηκε κατά 1,1 εκατ. bpd στα 99 εκατ. bpd το τέταρτο τρίμηνο του 2021, αψηφώντας τις προβλέψεις για σοβαρό πλήγμα στην κατανάλωση λόγω της Omicron, ανέφερε ο IEA στην Έκθεσή του για την Αγορά Πετρελαίου (OMR) για τον Ιανουάριο που παρουσιάσθηκε σήμερα.

Επιβράδυνση της ανάκαμψης

Πριν από ένα μήνα, ο ΙΕΑ εκτιμούσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων COVID επρόκειτο να επιβραδύνει προσωρινά την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, αλλά ο αντίκτυπος της παραλλαγής Omicron πιθανότατα θα ήταν πιο σιωπηλός από τα προηγούμενα κύματα και δεν θα ανατρέψει την ανάκαμψη της ζήτησης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol δήλωσε ότι η ζήτηση πετρελαίου έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική στις επιπτώσεις της παραλλαγής Omicron από ό,τι περίμενε ο IEA.
Η ανθεκτική ζήτηση ενόψει των κρουσμάτων-ρεκόρ λόγω των πιο ήπιων περιορισμών Covid ώθησε τον IEA να αυξήσει τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ζήτηση κατά 200.000 bpd για το 2021 και το 2022, και τώρα αναμένει αύξηση της ζήτησης κατά 5,5 εκατομμύρια bpd πέρυσι και 3,3 εκατομμύρια bpd φέτος.
Η αγορά είναι πιο σφιχτή από το αναμενόμενο, επεσήμανε ο οργανισμός, αλλά προειδοποίησε ότι θα υπάρξει πλεόνασμα το πρώτο τρίμηνο του 2022, με «τη ζήτηση να σημειώνει μια εποχιακή πτώση, που επιδεινώνεται από την περισσότερη τηλεργασία και τα λιγότερα αεροπορικά ταξίδια».

Αποθέματα

Οι αναλήψεις αποθεμάτων εκτιμάται επίσης ότι συνεχίστηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έκθεση του IEA, σε αντίθεση με προηγούμενες προβλέψεις ότι τα αποθέματα στις χώρες του ΟΟΣΑ θα άρχιζαν να αυξάνονται το 4ο τρίμηνο του 2021.
Τον Νοέμβριο, τα συνολικά αποθέματα της βιομηχανίας του ΟΟΣΑ μειώθηκαν κατά 354 εκατομμύρια βαρέλια σε σχέση με ένα χρόνο πριν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, ανέφερε ο IEA.
«Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Δεκέμβριο δείχνουν τα αποθέματα της βιομηχανίας του ΟΟΣΑ να μειώνονται κατά άλλα 45 mb ενώ οι όγκοι πετρελαίου αυξήθηκαν», σημείωσε ο οργανισμός. Ο ΙΕΑ τόνισε επίσης ότι η αγορά θα είναι πιο σφιχτή από ό,τι αναμενόταν μόλις πριν από έναν μήνα, λέγοντας ότι «η υποχώρηση του ICE Brent διπλασιάστηκε, αντανακλώντας τα περιορισμένα αποθέματα πετρελαίου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης