Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπάιντεν: Oποιαδήποτε ρωσική κίνηση στην Ουκρανία θα θεωρηθεί εισβολή

Μπάιντεν: Oποιαδήποτε ρωσική κίνηση στην Ουκρανία θα θεωρηθεί εισβολή

Ο Nord Stream 2 ΄στην ατζέντα των συνομιλιών Μπλίνκεν - Μπάερμποκ

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι κατέστησε σαφές στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οποιαδήποτε ρωσική κίνηση στην Ουκρανία θα θεωρηθεί εισβολή, αφού νωρίτερα είπε ότι οι σύμμαχοι διχάστηκαν για το πώς θα αντιδράσουν σε οποιαδήποτε «μικρή εισβολή». "Ήμουν απολύτως σαφής με τον Πρόεδρο Πούτιν, δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση. Εάν υπάρχουν, οποιεσδήποτε συγκεντρωμένες ρωσικές μονάδες που κινούνται στα ουκρανικά σύνορα, αυτό αποτελεί εισβολή", είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο σύμφωνα με το Reuters.

Ο Μπάιντεν είπε ότι μια τέτοια εισβολή θα αντιμετωπιστεί από μια «σοβαρή και συντονισμένη απάντηση, οικονομική απάντηση, όπως συζητήθηκε λεπτομερώς με τους συμμάχους μας, και διατυπώθηκε πολύ ξεκάθαρα στον πρόεδρο Πούτιν».
Και πρόσθεσε: «Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι εάν ο Πούτιν κάνει αυτή την επιλογή, η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα».
Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία και τα δυτικά κράτη φοβούνται ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια νέα επίθεση σε μια χώρα που εισέβαλε το 2014 κάτι το οποίο η Ρωσία αρνείται.

Ο Μπάιντεν επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον ήταν σε επιφυλακή για άλλα σενάρια. "Η Ρωσία έχει μακρά ιστορία στη χρήση μέτρων εκτός από την απροκάλυπτη στρατιωτική δράση για να πραγματοποιήσει επιθετικότητα. Παραστρατιωτικές τακτικές, οι λεγόμενες επιθέσεις της γκρίζας ζώνης και δράση από Ρώσους στρατιώτες που δεν φορούν ρωσικές στολές."
Ο Μπάιντεν είπε ότι άλλες πιθανές μυστικές ενέργειες της Μόσχας περιλαμβάνουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε και σε αυτά με αποφασιστικό και ενωμένο τρόπο με τη γκάμα των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.
Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι μια εισβολή θα επιφέρει σκληρές κυρώσεις για τον Πούτιν. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προσπάθησαν να διευκρινίσουν τη θέση των ΗΠΑ με δηλώσεις που εστάλησαν μέσω email την Τετάρτη και παρατηρήσεις την Πέμπτη.

«Εάν υπάρξει μετακίνηση στρατευμάτων πέρα από τα σύνορα, αυτό είναι εισβολή», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι στο Fox News.

Ουκρανία: Δεν υπάρχει "μικρή εισβολή"

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είδαν καμία απόκλιση στην πολιτική από τις δηλώσεις του Μπάιντεν, αλλά ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε στο Twitter ότι «δεν υπάρχουν μικρές εισβολές και μικρά έθνη».
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris δήλωσε ότι οι ρωσικές ενέργειες θα πυροδοτήσουν μια αντίδραση, ανεξάρτητα από το μέγεθος. «Θα ερμηνεύσουμε οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως επιθετική ενέργεια και θα αντιμετωπιστεί με κόστος, σοβαρό και σίγουρο», δήλωσε η Χάρις στο NBC.

Στο τραπέζι και ο Nord Stream 2

Σε συνάντηση με την ομόλογό του στη Γερμανία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει μια «ταχεία... σοβαρή» ενωμένη απάντηση σε περίπτωση που οι δυνάμεις της περάσουν στην Ουκρανία.
Το τι συνιστά εισβολή στην Ουκρανία ήταν προηγουμένως θέμα συζήτησης μεταξύ Αμερικανών και Γερμανών διπλωματών καθώς και το πότε μπορεί να απενεργοποιηθεί ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 προς την Ευρώπη.

Τι θέλει η Μόσχα από την συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα έχει σκληρές διαπραγματεύσεις με τον ομόλογό του στη Μόσχα την Παρασκευή, καθώς δυτικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, προειδοποιούν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία εντός ενός μήνα. Ο Μπλίνκεν θα συναντήσει τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη και σύμφωνα με τον κορυφαίο απεσταλμένο της Ρωσίας στην ΕΕ, υπάρχει ελπίδα ότι ο αμερικανός διπλωμάτης θα φέρει μαζί του μια απάντηση σε μια σειρά από ρωσικά αιτήματα προς τη Δύση.
«Ας ελπίσουμε ναι», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Τσίζοφ, μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, στο CNBC την Πέμπτη όταν ρωτήθηκε εάν οι συνομιλίες θα μπορούσαν να αμβλύνουν τις τρέχουσες εντάσεις. «Θα ήλπιζα ότι ο υπουργός Μπλίνκεν θα έρθει στη Γενεύη όχι με άδεια χέρια, αλλά με μια απάντηση, η οποία υποσχέθηκε στις ρωσικές προτάσεις για εγγυήσεις ασφαλείας, αυτές που παρουσιάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις χώρες του ΝΑΤΟ», είπε.

Οι σχέσεις Ρωσίας και Ευρώπης

Την περασμένη εβδομάδα, Ρώσοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ και είχαν συζητήσεις με μέλη του ΝΑΤΟ. Αν και ορισμένες χώρες της ΕΕ είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ, κορυφαίοι διπλωμάτες της ΕΕ δεν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτές τις απευθείας συνομιλίες με τη Μόσχα. Η ΕΕ έχει προσπαθήσει μέχρι στιγμής να μειώσει τις εντάσεις με τη Ρωσία συναντώντας Ουκρανούς αξιωματούχους και μιλώντας τακτικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω ορισμένων από τα κράτη μέλη της, δηλαδή της Γερμανίας.
Η Ανναλένα Μπάερμποκ, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, επισκέφθηκε τη Μόσχα, την Τρίτη, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ. Όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία παίρνει την ΕΕ στα σοβαρά, ο Στέφανο Σανίνο, γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας εξωτερικής δράσης, της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ, είπε: «Όχι, δεν το κάνει».
Οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας έχουν επιδεινωθεί από το 2014, όταν το Κρεμλίνο προσάρτησε την Κριμαία. Οι δεσμοί τους έφτασαν σε νέο χαμηλό πέρυσι όταν ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ είναι ένας «αναξιόπιστος εταίρος», με τον Ζόζεφ Μπορέλ να στέκεται ακριβώς δίπλα του στη συνέντευξη Τύπου. «Αυτή είναι μια επιλογή που έχουν κάνει [η Ρωσία], αλλά θα είναι αντίθετη [στο] δικό τους συμφέρον, με την έννοια ότι ονειρεύονται έναν πολυπολικό κόσμο που γίνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Κίνα. Και δυστυχώς, ο κόσμος είναι πιο περίπλοκος με αυτό», δήλωσε ο Σανίνο την Τετάρτη. «Η Ρωσία κοιτάζει λίγο πίσω στο τέλος του 19ου αιώνα, ίσως στις αρχές του 20ού. Αντί να κοιτάμε τον σύγχρονο κόσμο και αυτό που είναι, την Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα», πρόσθεσε. Τα σχόλιά του απηχούσαν δηλώσεις του Ουκρανού πρεσβευτή στην ΕΕ, ο οποίος είπε στο CNBC αυτή την εβδομάδα ότι «η Ρωσία πρέπει να επανεφεύρει τον εαυτό της ως σύγχρονο κράτος και να σταματήσει να προσκολλάται στην, ας πούμε, ιδέα της ανοικοδόμησης της Σοβιετικής Ένωσης».

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης