Ενέργεια

Η ενεργειακή ανακούφιση στην Ευρώπη... μέσω Κίνας - «Ανάσα» για το φυσικό αέριο

Η ενεργειακή ανακούφιση στην Ευρώπη... μέσω Κίνας - «Ανάσα» για το φυσικό αέριο
Η Κίνα είναι καλά εφοδιασμένη και έτσι περισσότερο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη μείωση της πίεσης από τα ασυνήθιστα χαμηλά αποθέματά της και τις περιορισμένες προμήθειες από την Ρωσία

Σχέδιο για την άμβλυνση των ανησυχιών έχει εκπονήσει η Κίνα σχετικά με την επάρκεια του φυσικού αερίου. Μεγάλοι κινέζοι εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προσφέρουν στην παρούσα φάση την μεταπώληση ορισμένων φορτίων στην άμεση αγορά φέτος, σύμφωνα με το Oilprice. Ειδικότερα, οι μεγάλοι κρατικοί εισαγωγείς LNG στην Κίνα έχουν στραφεί στην αγορά spot για να πουλήσουν ορισμένα φορτία.

Ο εμπορικός βραχίονας της China Petroleum & Chemical Corporation, ή Sinopec, εξέδωσε αυτή την εβδομάδα διαγωνισμό πωλήσεων για δεκάδες φορτία LNG προς παράδοση μεταξύ Φεβρουαρίου και Οκτωβρίου, σύμφωνα με όσα είπα traders στο Bloomberg. Η China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), ο μεγαλύτερος κινεζικός εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου, προκηρύσσει επίσης ένα φορτίο κάθε μήνα μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου.

To σωστό σκεπτικό και η ανακούφιση

Οι κινήσεις ορισμένων από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς LNG στην Κίνα υποδηλώνουν ότι η χώρα έχει καταφέρει να διαθέτει καλά αποθέματα φυσικού αερίου προτού ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση. Επίσης, ο ηπιότερος καιρός μέχρι στιγμής αυτόν τον χειμώνα έχει βοηθήσει το Πεκίνο για μια πιο άνετη παροχή φυσικού αερίου.

Η κίνηση αυτή δείχνει ότι η Κίνα είναι καλά εφοδιασμένη και έτσι περισσότερο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη μείωση της πίεσης από τα ασυνήθιστα χαμηλά αποθέματά της και τις περιορισμένες προμήθειες από την Ρωσία.

Οι αυξημένες αφίξεις LNG, σε συνδυασμό με τις ηπιότερες καιρικές προβλέψεις και την ανάκαμψη των νορβηγικών προμηθειών, φέρνουν κάποια ανακούφιση στους ευρωπαίους καταναλωτές από τις τιμές που υπερτριπλασιάστηκαν πέρυσι.

Τέλος, οι εισροές LNG ώθησαν τις τιμές του φυσικού αερίου της Ευρώπης χαμηλότερα, παρά τις γεωπολιτικές τάσεις όπως οι αυξημένες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι καθυστερήσεις στον αγωγό Nord Stream 2 και οι ροές προς τα ανατολικά στον βασικό αγωγό Yamal-Europe για 30η συνεχή ημέρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης