Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Πρόστιμα σε πέντε Προμηθευτές και τον ΑΔΜΗΕ - Κλήση σε απολογία άλλων 12

ΡΑΕ: Πρόστιμα σε πέντε Προμηθευτές και τον ΑΔΜΗΕ - Κλήση σε απολογία άλλων 12
Ο κ. Δαγούμας δήλωσε ότι η ΡΑΕ παρακολουθεί στενά τη λειτουργία της αγοράς, τόσο σε επίπεδο χονδρικής όσο και λιανικής

Πρόστιμα σε 5 Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Διαχειριστές έχει ήδη επιβάλλει η ΡΑΕ όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Αρχής Θ. Δαγούμας.

Δήλωσε επίσης ότι έχει καλέσει άλλους 12 προμηθευτές σε απολογία για οφειλές προς τους Διαχειριστές το 2021, αφού πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο σχετικός έλεγχος. Επίσης, ανακοίνωσε ότι έχει επιβάλει πρόστιμο ύψους 5 εκατ. ευρώ στον ΑΔΜΗΕ και τόνισε ότι έχει αυξηθεί η εποπτεία της αγοράς όσον αφορά τους Διαχειριστές, «κόβοντας »τους δαπάνες, οι οποίες δεν τεκμηριώνονται. Είπε μάλιστα  χαρακτηριστικά ότι «Δεν είμαστε αποικία, τα WACC πρέπει να αντιπροσωπεύουν τεχνοκρατικά στοιχεία. Δεν χαρίζουμε χρήματα των καταναλωτών στους Διαχειριστές»

Ο κ. Δαγούμας δήλωσε ότι η ΡΑΕ παρακολουθεί στενά τη λειτουργία της αγοράς, τόσο σε επίπεδο χονδρικής όσο και λιανικής με γνώμονα το συμφέρον των καταναλωτών, ενώ παραθέτοντας στοιχεία του α΄6μηνου του 2021, υποστήριξε ότι η ελληνική χονδρική αγορά δεν είναι η ακριβότερη της Ευρώπης, όπως λέγεται, αλλά κινείται στο μέσο όρο της Ευρώπης με τιμή 170 ευρώ/MWh έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 210 ευρώ/MWh.

Σημείωσε μάλιστα ότι για την περίοδο 2015-2021, το 70% του κόστους της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς περνούσε στον τελικό καταναλωτή. Πάντως ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το β’ 6μηνο του 2021 η κατάσταση είναι διαφορετική και το 100% του κόστους της χονδρικής αγοράς που είναι αυξημένο, περνά στους τελικούς καταναλωτές έναντι του περίπου 35% που ισχύει για παράδειγμα στην αγορά της Γερμανίας. Αυτό σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα οφείλεται στο γεγονός ότι είναι περιορισμένα τα διμερή συμβόλαια και τόνισε ότι η ΡΑΕ σχεδιάζει να παρέμβει στην αγορά, να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς και να διευκολύνει τη σύναψη διμερών συμβολαίων.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ απέδωσε τις υψηλές τιμές χονδρικής στην ελληνική αγορά και στο μείγμα καυσίμου όπου το φυσικό αέριο καλύπτει το 45% των αναγκών, ενώ προέβλεψε  πως η ενεργειακή κρίση θα αποκλιμακωθεί σε σημαντικό βαθμό ως τον Απρίλιο και πλήρως από το 2023. Χαρακτήρισε την ενεργειακή κρίση ως αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της προμήθειας του φυσικού αερίου, ενώ εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στο τρόπο λειτουργίας της χονδρικής αγοράς παρά το γεγονός ότι ο Acer δεσμεύτηκε στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας ότι θα μελετήσει την χονδρεμπορική αγορά και θα υποβάλλει προτάσεις ως τον Απρίλιο.

Τέλος, σε ότι αφορά την τρέχουσα κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος λόγω και της κακοκαιρίας, ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα καθώς είναι διαθέσιμες όλες οι μονάδες πλην του Αγ. Δημητρίου 5 ενώ είπε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στο Δίκτυο Μεταφοράς.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης