Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ανατολική Ευρώπη – Το ΝΑΤΟ στέλνει ενισχύσεις

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ανατολική Ευρώπη – Το ΝΑΤΟ στέλνει ενισχύσεις

 Αποσύρουν προσωπικό και τις οικογένειες διπλωματών ΗΠΑ και Βρετανία

 

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θέτει δυνάμεις σε ετοιμότητα και ενισχύει την Ανατολική Ευρώπη με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, κάτι που η Ρωσία κατήγγειλε ως κλιμάκωση της έντασης για την Ουκρανία.

Η κίνηση ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η Δύση προετοιμάζεται για μια επιθετική ρωσική κίνηση κατά της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο, ως απάντηση, κατηγόρησε τη Δύση για «υστερία». «Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και την υπεράσπιση όλων των συμμάχων, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση του ανατολικού τμήματος της συμμαχίας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αποσύρει προσωπικό και εξαρτώμενα μέλη από την πρεσβεία της στην Ουκρανία ως απάντηση σε «μια αυξανόμενη απειλή από τη Ρωσία», μια ημέρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι έδωσαν εντολή τα μέλη της οικογένειας των διπλωματών να φύγουν.

«Η στρατιωτική δράση από τη Ρωσία θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πρεσβεία των ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι "δεν θα είναι σε θέση να εκκενώσουν Αμερικανούς πολίτες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επομένως οι πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία θα πρέπει να προγραμματίσουν ανάλογα", ανέφερε.

Οι διπλωμάτες των ΗΠΑ στην πρεσβεία στο Κίεβο επετράπη να φύγουν οικειοθελώς.

Οι μετοχές σε όλο τον κόσμο υποχώρησαν καθώς ο κίνδυνος σύγκρουσης εξουδετέρωσε τη ζήτηση για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και η ένταση για την Ουκρανία ήταν μεταξύ των παραγόντων που ώθησαν τις τιμές του πετρελαίου σε ἀνοδο.

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά έχει χρησιμοποιήσει τη συγκέντρωση περίπου 100.000 στρατιωτών κοντά στα σύνορα για να αναγκάσει τη Δύση να διαπραγματευτεί μια σειρά από αιτήματα για να ξανασχεδιάσει τον χάρτη ασφαλείας της Ευρώπης.

Θέλει το ΝΑΤΟ να ακυρώσει την υπόσχεση που επιτρέπει τσην Ουκρανία να ενταχθεί μια μέρα στη συμμαχία και να αποσύρει στρατεύματα και όπλα από πρώην κομμουνιστικές χώρες στην Ανατολική Ευρώπη που εντάχθηκαν μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η Ουάσιγκτον λέει ότι αυτές οι απαιτήσεις δεν είναι βασικές, αλλά είναι έτοιμη να συζητήσει άλλες ιδέες για τον έλεγχο των όπλων, την ανάπτυξη πυραύλων και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιφυλακτικές για τις προθέσεις της Ρωσίας από τότε που κατέλαβε την Κριμαία και υποστήριξε αυτονομιστές που πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία το 2014, έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία να μην εισβάλει.

Η Δανία ανακοίνωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει «πάντα ανεπανάληπτες» οικονομικές κυρώσεις και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνήλθαν στις Βρυξέλλες δεσμεύθηκαν να στείλουν μια ενιαία προειδοποίηση στη Μόσχα.Το ρούβλι έφτασε σε χαμηλό 14 μηνών έναντι του δολαρίου, ενώ το ρωσικό χρηματιστήριο υποχώρησε .Ο δείκτης μετοχών RTS σε δολάριο υποχώρησε 8,9% και ο MOEX με βάση το ρούβλι 6,8%.

Για υστερία μιλά η Ρωσία

Η Ρωσία αναμένει γραπτή απάντηση στα αιτήματά της αυτή την εβδομάδα, αφού οι συνομιλίες την περασμένη Παρασκευή - ο τέταρτος γύρος αυτόν τον μήνα - δεν οδήγησαν σε κάτι συγκεκριμένο.

Έχοντας σχεδιάσει την κρίση περικυκλώνοντας την Ουκρανία με ρωσικές δυνάμεις από το βορρά, την ανατολή και το νότο, η Μόσχα επικαλείται τώρα τη δυτική απάντηση ως απόδειξη ότι απειλείται από το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία αναφέρουν αναλυτές σύμφωνα με το Reuters.

"Όσον αφορά συγκεκριμένες ενέργειες, βλέπουμε δηλώσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για ενίσχυση δυνάμεων και πόρων προς την ανατολική πλευρά. Όλα αυτά οδηγούν στο γεγονός ότι οι εντάσεις αυξάνονται", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Αυτό δεν συμβαίνει εξαιτίας αυτού που κάνουμε εμείς, η Ρωσία. Όλα αυτά συμβαίνουν εξαιτίας αυτού που κάνουν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ και λόγω των πληροφοριών που διαδίδουν".

Eπίσης ανέφερε ότι η Δύση δείχνει «υστερία» και δημοσιοποιεί πληροφορίες «γεμάτη με ψέματα».

Η δήλωση του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι η Δανία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ολλανδία σχεδιάζουν ή εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων, αεροπλάνων ή πλοίων στην Ανατολική Ευρώπη. Η Ουκρανία συνορεύει με τέσσερις χώρες του ΝΑΤΟ: Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Ρουμανία.

Ο Μπάιντεν μελετά τις επιλογές των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει αρχίσει να εξετάζει επιλογές για την ενίσχυση των στρατιωτικών πόρων των ΗΠΑ στην περιοχή, δήλωσαν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αφού συναντήθηκε με κορυφαίους βοηθούς εθνικής ασφάλειας στο Καμπ Ντέιβιντ το Σάββατο. Οι New York Times ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν σκέφτεται να στείλει 1.000 έως 5.000 στρατιώτες σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με πιθανότητα αύξησης του αριθμού σε περίπτωση που οι εντάσεις ενισχυθούν περαιτέρω.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε την Κυριακή ότι «αναπτύσουμε σχέδια και διαβουλεύουμε με τους συμμάχους για να καθορίσουμε τις επιλογές που θα προχωρήσουν». Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι θεωρεί την κίνηση να σταλούν στην πατρίδα τους οι οικογένειες των διπλωματών των ΗΠΑ ως «πρόωρη και εκδήλωση υπερβολικής προσοχής».

«Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξαν ριζικές αλλαγές στην κατάσταση ασφάλειας πρόσφατα: η απειλή νέων κυμάτων ρωσικής επιθετικότητας παρέμεινε σταθερή από το 2014 και η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα κρατικά σύνορα ξεκίνησε τον Απρίλιο του περασμένου έτους», ανέφερε.

Η Βρετανία ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι είχε πληροφορίες ότι η ρωσική κυβέρνηση εξέταζε έναν πρώην Ουκρανό βουλευτή ως πιθανό υποψήφιο για να ηγηθεί μιας φιλορωσικής μαριονέτας ηγεσίας στο Κίεβο. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τον βρετανικό ισχυρισμό ως «παραπληροφόρηση», κατηγορώντας το ΝΑΤΟ για κλιμάκωση της έντασης σχετικά με την Ουκρανία.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης