Ενέργεια

Το σύστημα αναμένεται να ανταποκριθεί και σήμερα 25/1 στις ανάγκες υψηλότερου φορτίου

Το σύστημα αναμένεται να ανταποκριθεί και σήμερα 25/1 στις ανάγκες υψηλότερου φορτίου
Aναμένεται αύξηση της ζήτησης αλλά θα είναι διαθέσιμες όλες οι μονάδες φυσικού αερίου και λιγνιτικών πλην Αγ. Δημητρίου 5, ενώ είναι υψηλά και τα υδάτινα αποθέματα

Το πλέον ευάλωτο τμήμα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, το δίκτυο μέσης τάσης που είναι εκτεθειμένο στα ακραία καιρικά φαινόμενα χτύπησε η κακοκαιρία Ελπίδα.
Αντοχές από την πλευρά του έχει επιδείξει μέχρι στιγμής το σύστημα υψηλής τάσης, με τους αρμοδίους να απεύχονται το ενδεχόμενο βλάβης, γιατί η αποκατάστασή της, όπως τονίζουν θα ήταν πιο δύσκολη από το καλοκαίρι, λόγω του χιονιού και της δυσκολίας πρόσβασης των συνεργείων.
Στο ύψος των περιστάσεων στέκεται και ο τομέας της παραγωγής, ανταποκρινόμενος στα υψηλά φορτία, καθώς είναι διαθέσιμες όλες οι μονάδες φυσικού αερίου και οι λιγνιτικές με εξαίρεση την μονάδα 5 του Αγ. Δημητρίου, η οποία αναμένεται να ενταχθεί περί το τέλος της εβδομάδας αφού λειτουργήσει επιτυχώς ο νέος μετασχηματιστής που μεταφέρθηκε από τον ΑΗΣ Καρδιάς προς αποκατάσταση μετασχηματιστή που έπαθε βλάβη.

Ποιές περιοχές είχαν διακοπές

Επί ποδός βρίσκεται από το πρωϊ χθες όλο το τακτικό και εργολαβικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ για την άμεση αποκατάσταση βλαβών στο δίκτυο.
Από νωρίς το απόγευμα χθες βρέθηκαν χωρίς ρεύμα αρκετές περιοχές των Βορείων Προαστίων και στην Ανατολική Αττική και παρέμειναν για πάνω από τέσσερις ώρες, καθώς λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ. Διακοπές ρεύματος μικρότερης διάρκειας σημειώθηκαν χθες και στα Νότια Προάστια , Ηλιούπολη και Γλυφάδα και αργά το βράδυ και στο κέντρο της Αθήνας.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονταν πυρετωδώς και μέσα σε αντίξοες συνθήκες για την αποκατάσταση που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στο δίκτυο στην Αττική, σε τμήματα των περιοχών Συνεργεία Ραφήνας, Ν,Βουτζά, Μάτι και Νέα Μάκρη καθώς και σε τμήματα της Κηφισιάς, Ν,Ηρακλείου και Ψυχικού και Γραμματικού, Διονύσου, Μαραθώνα, Κάτω Σουλίου, Ν.Φιλαδέλφειας, Βριλησσίων και Χαλανδρίου.
Στην Εύβοια όπου το κύμα κακοκαιρίας είναι σφοδρό και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης για την αποκατάσταση των βλαβών τα συνεργεία που έχουν προσπαθήσει να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο Δίκτυο σε οικισμούς στην περιοχή των Ψαχνών και στην Κάρυστο. Αργά το βράδυ το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε τις εργασίες για την αποκατάσταση βλάβης και σε γραμμή που ηλεκτροδοτεί τα περίχωρα της πόλης της Κω.

ΡΑΕ: Αντέχουμε και τα υψηλότερα φορτία

Στελέχη της ΡΑΕ εμφανίστηκαν χθες καθησυχαστικά σε σχέση με την επάρκεια του συστήματος. Διαβεβαίωσαν ότι όλες οι μονάδες φυσικού αερίου είναι διαθέσιμες όπως και οι λιγνιτικές, με εξαίρεση την μονάδα 5 του Αγ. Δημητρίου. Σε υψηλά επίπεδα είναι και τα υδάτινα αποθέματα στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών 2,4 GW, όπως και τα αποθέματα φυσικού αερίου στο σταθμό της Ρεβυθούσας.
Εκτίμηση της ΡΑΕ είναι ότι το σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί και στα υψηλότερα από τα χθεσινά φορτία, καθώς αναμένεται αύξηση της ζήτησης. Χθες η πρόβλεψη για τη ζήτηση του ΑΔΜΗΕ ήταν 8.680 MW και κινήθηκε τελικά χαμηλότερα στα 8.102 MW, αιχμή που σημειώθηκε στις 7 το απόγευμα. Ο λιγνίτης συμμετείχε στην κάλυψη της ζήτησης σε ποσοστό 12%, το φυσικό αέριο 42%, τα υδροηλεκτρικά 9%, οι ΑΠΕ 28% και οι εισαγωγές 9%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης