Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Taxonomy: Παράθυρο των Γερμανών για ελαστικότερα κριτήρια στο πράσινο αέριο

Taxonomy: Παράθυρο των Γερμανών για ελαστικότερα κριτήρια στο πράσινο αέριο

Ανοιχτός ο Χάμπεκ για ελαστικότερα κριτήρια σε σχέση με την ΕΕ σε φυσικό αέριο και πυρηνικά

 

Έως το τέλος του μήνα η Κομισιόν θα πρέπει να παρουσιάσει τις τελικές της προτάσεις για το Taxonomy, δηλαδή το σχέδιο για την απονομή «πράσινης ετικέτας» σε μια σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων προκειμένου αυτές να τύχουν στο μέλλον ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα αλλά και να εντάσσονται σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το σχέδιο που παρουσίασε η Κομισιόν στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 και το οποίο συμπεριλαμβάνει το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά στις πράσινες πηγές ενέργειας, αλλά υπό εξαιρετικά αυστηρούς όρους, αποτελεί αντικείμενο τριβής στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχεδόν το σύνολο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης έχει αντιδράσει στην πρόταση της Κομισιόν -η οποία πάντως θεωρείται συμβιβαστική- υποστηρίζοντας ότι το φυσικό αέριο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πράσινο εφόσον εκπέμπει CO2, δεδομένου ότι είναι ορυκτό καύσιμο.

Ωστόσο υπάρχει η αντίθετη άποψη χωρών όπως η Ελλάδα καθώς η πράσινη ετικέτα ανοίγει το δρόμο για χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους στα έργα φυσικού αερίου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που σχεδιάζονται στη χώρα μας. Μάλιστα, όπως έχουν επισημάνει οι εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ακόμα και τα όρια εκπομπής CO2 που θέτει το σχέδιο της Κομισιόν είναι ανεφάρμοστα και μη ρεαλιστικά για τις μονάδες που έχουν δρομολογηθεί, λόγω του πολύ υψηλού κόστους της τεχνολογίας που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, προκειμένου οι ρύποι να μειωθούν περαιτέρω.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας, όπως και τα αντίστοιχα υπουργεία άλλων χωρών -μελών που συναρτούν με το φυσικό αέριο την απεξάρτησή τους από τον άνθρακα/λιγνίτη έχουν ταχθεί υπέρ της κατάταξης του αερίου στην κατηγορία των πράσινων επενδύσεων, αλλά και υπέρ των χαλαρότερων ορίων για τις εκπομπές CO2.

Για να τροποποιηθούν οι προτάσεις της Κομισιόν θα πρέπει σε διάστημα τεσσάρων μηνών να συμφωνήσει η πλειοψηφία των χωρών-μελών ή να αποφασίσει σχετικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Διαφορετικά η νέα κατηγοριοποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων με βάση το ανθρακικό τους αποτύπωμα θα γίνει Κανονισμός με ισχύ από 1/1/2023 .

Το κέλευσμα της Γερμανίας

Ο Γερμανός αντικαγγελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, που είναι και το πιο υψηλόβαθμο μέλος του κόμματος των Πρασίνων στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, σε πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι οι αυτοί κανόνες (σσ πράσινη ετικέτα) δεν είναι απαραίτητοι για τα πυρηνικά και το φυσικό αέριο.

Ας σημειωθεί εδώ ότι το Παρίσι έχει δώσει “μάχη” για να χαρακτηριστεί η πυρηνική ενέργεια “πράσινη”, δεδομένου ότι η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη της Ευρώπης στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Αντίθετα η Γερμανία βρίσκεται σε φάση πλήρους απόσυρσης των πυρηνικών της μονάδων, ως το τέλος του 2022, ενώ η Αυστρία απειλεί να σύρει την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν τα πυρηνικά και το φυσικό αέριο λάβουν την πράσινη ετικέτα.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου, στις τελικές παρατηρήσεις για τη Ταξινόμηση της Βιώσιμης Χρηματοδότησης, που έστειλε στην Κομισιόν στις 21 Ιανουαρίου, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαγράψει τις απαιτήσεις σύμφωνα με τις οποίες μερίδιο 55% υδρογόνου ή βιομεθανίου θα πρέπει αναμιγνύεται με φυσικό αέριο σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής έως το 2030, με ενδιάμεσο ορόσημο πρόσμιξη κατά 30% το 2026.

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι το υδρογόνο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και δεν θα ήταν η πιο έξυπνη ιδέα να το καίμε για ηλεκτροπαραγωγή. Θα μπορούσε όμως αν χρησιμοποιηθεί από τη βιομηχανία και να επιτευχθεί πολύ υψηλότερη εξοικονόμηση CO2, σε σχέση με τη χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή.

Άκαμπτοι οι εμπειρογνώμονες

Εν τω μεταξύ η ομάδα των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για την πράσινη χρηματοδότηση επέκρινε έντονα το σχέδιο των Βρυξελλών να δώσει την πράσινη ετικέτα στο φυσικό αέριο και τα πυρηνικά ακόμα και ως μεταβατικές πηγές ενέργειας. Το φυσικό αέριο απέχει πολύ από το να θεωρείται ως πράσινο ακόμα και με τα κριτήρια που θέτει η Κομισιόν για την πρόσμειξή του με αέρια χαμηλού άνθρακα, αναφέρει η Ομάδα των Εμπειρογνωμόνων που ενεργούν ως σύμβουλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο όλο σχέδιο του Taxonomy.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης