Παρενέργειες

Aπό το Πράσινο Ταμείο οι πόροι για το ΤΕΜ

Aπό το Πράσινο Ταμείο οι πόροι για το ΤΕΜ

«Ψαλίδι» και στους πόρους από τα έσοδα των ρύπων που προορίζονται για το Πράσινο Ταμείο και συγκεκριμένα στο 4,5% που κατευθύνεται σε δράσεις χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης φέρεται να βάζει το ΥΠΕΝ προκειμένου να ενισχύσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την συνέχιση των επιδοτήσεων ρεύματος και φυσικού αερίου. Αυτές τις ημέρες ξαναγράφεται η υπουργική απόφαση για την κατανομή των εσόδων από τις δημοπρασίες 20 εκατ. περίπου αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών C02 , τα οποία είχαν προϋπολογιστεί στο 1,4 δις. ευρώ με τιμή 75 ευρώ/τόνος και εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν και τα 2 δις. ευρώ καθώς η μέση τιμή του Ιανουαρίου διαμορφώνεται κατά 10 περίπου ευρώ υψηλότερα, στα 84 ευρώ/τόνος.

Το υπουργείο φέρεται να βάζει ένα ακόμη ¨ψαλίδι¨ στο ποσοστό του ΕΛΑΠΕ που από 60% προ ενεργειακής κρίσης, μειώθηκε στο 30% τον Οκτώβριο , στο 8% στα μέσα Νοεμβρίου και στο 4% τον Δεκέμβριο. Αν και εξετάστηκε και το σενάριο του μηδενισμού των εκροών προς των ΕΛΑΠΕ τελικά , μετά και από αντιδράσεις των παραγωγών ΑΠΕ, κυριάρχησε η άποψη να υποστεί μια μικρή μείωση και να περιοριστεί γύρω στο 3,7%. Αντ αυτού ¨ψαλίδι¨ θα πέσει για πρώτη φορά στον ποσοστό εσόδων που κατευθύνεται προς το Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση ¨πράσινων δράσεων¨ στις λιγνιτικές περιοχές, στις οποίες διατίθεται το 4,5% των συνολικών πόρων.

Ο ΕΛΑΠΕ θα συνδράμει φέτος και άμεσα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης με ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ περίπου από τις επιστροφές των «υπεραποδόσεων» των ΑΠΕ που αποζημιώνονται με Feed in Premium, δηλαδή τις επιστροφές των επιπλέον εσόδων που εισέπραξαν από τη συμμετοχή τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των υψηλών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης