Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κέρδη 1,5 δισ. δολ. για την Chevron το τέταρτο τρίμηνο 2021

Κέρδη 1,5 δισ. δολ. για την Chevron το τέταρτο τρίμηνο 2021

Χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών

 

Η Chevron Corp ανακοίνωσε την Παρασκευή κέρδη 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 2,65 δολάρια ανά μετοχή το τέταρτο τρίμηνo. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει κέρδη 3,12 δολαρίων ανά μετοχή, σύμφωνα με την Refinitiv, αναμένοντας καλύτερα αποτελέσματα από την ανάκαμψη των τιμών.

Τα χαμηλότερα κέρδη οφείλονται στις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που αναμενόται να αυξήσουν τα αποτελέσματα για τις κορυφαίες εταιρείες ενέργειας. Η Exxon Mobil Corp ανακοίνωσε κέρδη τέταρτου τριμήνου την Τρίτη και η Shell Plc την Πέμπτη.
«Το πρόβλημα οφείλεται κυρίως στα διεθνή ανάντη», δήλωσε ο Biraj Borkhataria, αναπληρωτής επικεφαλής ευρωπαϊκής έρευνας στην RBC Capital Markets.
"Τα κατάντη κέρδη ήταν επίσης απογοητευτικά, με αδυναμία τόσο στα διυλιστήρια όσο και στα χημικά."
Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Chevron μειώθηκε κατά 5% στα 3,12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) με τη μεγαλύτερη πτώση να προέρχεται από την απώλεια αδειών παραγωγής στην Ινδονησία και την Ταϊλάνδη.
Δέχθηκε επίσης «χτύπημα» 575 εκατομμυρίων δολαρίων από το χρονοδιάγραμμα των κρατήσεων στην επιχείρηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Τα ετήσια κέρδη  ύψους 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν τα καλύτερα από το 2014 και συγκρίνονται με ζημία 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020.
Η Chevron, όπως και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου, περιόρισε σημαντικά τις δαπάνες καθώς η πανδημία του COVID-19 μείωσε τη ζήτηση πετρελαίου. Οι δαπάνες του έργου της μειώθηκαν στα 11,7 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, από 20,22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.
Οι επενδυτές είχαν οδηγήσει αυτή την εβδομάδα τις μετοχές της Chevron σε υψηλό όλων των εποχών, λόγω των προσδοκιών ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα οδηγούσε τα κέρδη. Οι μετοχές υποχώρησαν 3,7% στα 130,35 δολάρια στις αρχές της διαπραγμάτευσης.

Η Chevron προέβλεψε ότι η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα είναι σταθερή στο 3% λιγότερο φέτος λόγω των λήξεων των συμβολαίων στην Ινδονησία και την Ταϊλάνδη που δεν θεωρούσε πλέον ανταγωνιστικές.
Τα λειτουργικά αποτελέσματα ήταν χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών στις επιχειρήσεις παραγωγής και διύλισης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Τα λειτουργικά κέρδη ήταν 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια, από 501 εκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, αλλά χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για περίπου 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια λειτουργικά κέρδη.
Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου από τη διύλιση ήταν 760 εκατομμύρια δολάρια, μειωμένα από τα 1,31 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο, αλλά αυξήθηκαν από ζημίες 338 εκατομμυρίων δολαρίων από έτος σε έτος.
Τα υψηλότερα αποτελέσματα από ό,τι πριν από ένα χρόνο επέτρεψαν στη Chevron να αυξήσει τις αποδόσεις των μετόχων και να αποπληρώσει το χρέος. Υπήρξε «εντυπωσιακή μείωση 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων» στο ανεξόφλητο χρέος, δήλωσε ο Peter Speer, ανώτερος αντιπρόεδρος της εταιρείας αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's Corp. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει ξανά μετοχές περίπου 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο.

Η Chevron αύξησε επίσης το μέρισμά της κατά 6% στα 1,42 δολάρια ανά μετοχή αυτή την εβδομάδα. «Περιμένω ότι το 2022 θα είναι ακόμη καλύτερο για τα μετρητά που θα επιστραφούν στους μετόχους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Michael Wirth σε δηλώσεις του. «Είμαστε περισσότερο οικονομικά αποδοτικοί, επιτρέποντάς μας να επιστρέψουμε περισσότερα μετρητά στους μετόχους». Η Chevron μείωσε απότομα τις δαπάνες για νέα έργα το 2020, μια κίνηση που βοήθησε τα κέρδη να εκτοξευθούν καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ανέκαμψαν. Η τιμή αναφοράς του πετρελαίου το περασμένο τρίμηνο ήταν κατά μέσο όρο 79 δολάρια το βαρέλι σε σύγκριση με 43 δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης