Τελευταία Νέα
Ενέργεια

A.Nasser (Saudi Aramco): Ενεργειακή μετάβαση με... αναγκαίες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

A.Nasser (Saudi Aramco): Ενεργειακή μετάβαση με... αναγκαίες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Η ενεργειακή μετάβαση «δεν εξελίσσεται ομαλά», δήλωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin Nasser, ζητώντας συνεχείς επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σύμφωνα με τα όσα μετέδιδε το Reuters. Και αυτό μέχρι η ενέργεια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα να μπορεί να αναπτυχθεί και να ωριμάσει αρκετά για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας.

«Όλοι συμφωνούμε ότι για να προχωρήσουμε προς ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον για μια ομαλή ενεργειακή μετάβαση είναι απολύτως απαραίτητη, αλλά πρέπει επίσης να εξετάσουμε τις πολυπλοκότητες και τις προκλήσεις για να φτάσουμε εκεί» συμπλήρωσε ο Nasser.

Συνεχείς εκκλήσεις

Το ανώτατο στέλεχος του πετρελαϊκού κολοσσού του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, της Σαουδικής Αραβίας, έχει προειδοποιήσει συχνά τους ενεργειακούς αναλυτές και τη βιομηχανία τους τελευταίους μήνες ότι οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα εξακολουθήσουν να υφίστανται ως ενεργειακό «πρέπει» ακόμη και όταν οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναπτυχθούν σε σημαντικό και ικανοποιητικό βαθμό. «Προτείνω να συνεχιστούν οι επενδύσεις τόσο στην υπάρχουσα όσο και στη νέα ενέργεια έως ότου η τελευταία αναπτυχθεί αρκετά ώστε ρεαλιστικά και σημαντικά να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τον περασμένο μήνα, ο Nasser προειδοποίησε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου στο Τέξας ότι μια εσπευσμένη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προκαλούσε πληθωρισμό και κοινωνική αναταραχή. Οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο πρέπει να συνεχιστούν προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, πρόσθεσε το ανώτατο στέλεχος της Aramco.

Μιλώντας στο εν λόγω συνέδριο επισήμανε ότι εξαιρετικά μη ρεαλιστικά σενάρια και υποθέσεις για το μέλλον της ενέργειας θολώνουν την γενικότερη εικόνα. «Οι επιταγές της ενεργειακής ασφάλειας, της οικονομικής ανάπτυξης και της οικονομικής προσιτότητας σαφώς δεν λαμβάνουν αρκετή προσοχή. Μέχρι να γίνουν, και αν δεν διορθωθούν τα κραυγαλέα κενά στη στρατηγική μετάβασης, το χάος θα γιγαντωθεί» κατέληξε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης