Ενέργεια

Reuters: Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 210.000 bpd τον Ιανουάριο

Reuters: Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 210.000 bpd τον Ιανουάριο

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι, γνωστοί ως OΠΕΚ+, έχουν προχωρήσει σε χαλάρωση των περιορισμών παραγωγής ρεκόρ που έγιναν το 2020, αλλά εξακολουθούν να παρακρατούν εκατομμύρια βαρέλια.
Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 210.000 bpd τον Ιανουάριο, καθώς οι περικοπές που απαιτούνται από τον ΟΠΕΚ ανήλθαν σε 2,129 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με το Reuters και τα στοιχεία του ΟΠΕΚ.
Σε σύγκριση με τα επίπεδα τα οποία συμφώνησαν να μειώσουν, τα 10 μέλη του ΟΠΕΚ που δεσμεύονταν από τη συμφωνία μείωσαν την παραγωγή κατά 2,803 εκατομμύρια bpd τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την έρευνα. Δεδομένου ότι η πραγματική περικοπή που έγινε ήταν 2,803 εκατ. bpd αντί των 2,129 εκατ. bpd που είχε δεσμευτεί, η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ διαμορφώθηκε στο 132% τον Ιανουάριο έναντι 127% τον Δεκέμβριο.
Η παραγωγή του Δεκεμβρίου δεν αναθεωρήθηκε.

πετρέλαιο.JPG


Το Ιράν, η Λιβύη και η Βενεζουέλα εξαιρούνται από τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής. Η έρευνα του Reuters στοχεύει στην αξιολόγηση της προσφοράς αργού στην αγορά, η οποία ορίζεται ότι αποκλείει τις κινήσεις προς την αποθήκευση, αλλά όχι τις πωλήσεις από την αποθήκευση. Τα στοιχεία της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ περιλαμβάνουν την Ουδέτερη Ζώνη. Τα στοιχεία της Βενεζουέλας περιλαμβάνουν αναβαθμισμένο συνθετικό λάδι. Η παραγωγή αργού πετρελαίου της Νιγηρίας περιλαμβάνει τα Agbami και Egina και εξαιρεί το συμπύκνωμα Akpo.

Τον Δεκέμβριο

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) άντλησε 27,80 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα, αύξηση 70.000 bpd από τον προηγούμενο μήνα, αλλά λιγότερο από την αύξηση κατά 253.000 bpd που επιτρεπόταν βάσει της συμφωνίας εφοδιασμού.

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ επέτρεψε την αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 bpd τον Δεκέμβριο από όλα τα μέλη, εκ των οποίων περίπου 253.000 bpd μοιράζονται τα 10 μέλη του OPEC που συμμετέχουν στη συμφωνία, δείχνουν τα στοιχεία του ΟΠΕΚ που επικαλείται το Reuters.
Με την παραγωγή να υποχωρεί από την προγραμματισμένη αύξηση, η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ με τις δεσμευμένες περικοπές αυξήθηκε στο 127% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα, από 120% έναν μήνα νωρίτερα.
Ο ΟΠΕΚ + συνεδρίασε την Τρίτη και συμφώνησε να προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 bpd τον Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας ότι η υστέρηση μεταξύ της πραγματικής και της δεσμευμένης προσφοράς θα μπορούσε να διευρυνθεί περαιτέρω χωρίς οι μεγαλύτεροι παραγωγοί να αντισταθμίσουν τις ελλείψεις.

Η μεγαλύτερη άνοδος τον Δεκέμβριο προήλθε από τον κορυφαίο παραγωγό του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία, η οποία αύξησε την παραγωγή σε μεγάλο βαθμό όπως είχε υποσχεθεί σύμφωνα με τη συμφωνία.
Η δεύτερη μεγαλύτερη προήλθε από την Αγκόλα, η οποία εξήγαγε άλλα πέντε φορτία τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα προγράμματα φόρτωσης. Η παραγωγή εξακολουθεί να βρίσκεται σε μακροπρόθεσμη πτώση και η συμμόρφωση της Αγκόλα, στο 315%, είναι από τις μεγαλύτερες στον ΟΠΕΚ, σύμφωνα με την έρευνα.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αλγερία ακολούθησαν επίσης τις υψηλότερες ποσοστώσεις τους και η εξαιρούμενη παραγωγός Βενεζουέλα άντλησε περισσότερο καθώς αναστέλλει την επί χρόνια μείωση της παραγωγής.
Η παραγωγή μειώθηκε ή δεν αυξήθηκε στο Κονγκό, την Ισημερινή Γουινέα, τη Νιγηρία, τη Λιβύη και το Ιράν, σύμφωνα με την έρευνα, σε πολλές περιπτώσεις λόγω έλλειψης ικανότητας παραγωγής περισσότερων ή απρογραμμάτιστων διακοπών.
Η μεγαλύτερη πτώση - 100.000 bpd - σημειώθηκε στη Λιβύη, μια άλλη χώρα που εξαιρείται από τους περιορισμούς της προσφοράς του ΟΠΕΚ, η οποία στις 20 Δεκεμβρίου δήλωσε ότι κήρυξε ανωτέρα βία στις εξαγωγές αργού από δύο τερματικούς σταθμούς, Zawia και Mellitah.

Η Νιγηρία είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση λόγω ανωτέρας βίας στις εξαγωγές από το ρεύμα αργού Forcados.
Το Ιράν δεν είχε μεταβολή τον Δεκέμβριο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης