Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κέρδη 16% για το πετρέλαιο τον Ιανουάριο - Πάνω από τα 91 δολ. κινείται το Brent

Κέρδη 16% για το πετρέλαιο τον Ιανουάριο - Πάνω από τα 91 δολ. κινείται το Brent

 Στο επίκεντρο η ενεργειακή ασφάλεια στο επίκεντρο εν μέσω αντιπαράθεσης στην Ουκρανία

 

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν την μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο τη Δευτέρα, ενισχυμένες από την έλλειψη προσφοράς και τις πολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή

Περί τις 22:20 το Brent, ενισχυόταν κατά 1,40% σεντς στα 91,29 δολάρια ενώ το αμερικανικό αργό \West Texas Intermediate κέρδιζε 1,44% στα 88,07 δολάρια το βαρέλι.
Οι δείκτες κατέγραψαν τα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Οκτώβριο του 2014 την Παρασκευή, στα 91,70 και 88,84 δολάρια, αντίστοιχα, και το έκτο συνεχόμενο εβδομαδιαίο κέρδος τους. Σημείωσαν κέρδη άνω του 16% αυτόν τον μήνα, τα περισσότερα από τον Φεβρουάριο του 2021.

Αναλυτές της αγοράς αναμένουν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει την πολιτική του για σταδιακή αύξηση της παραγωγής κατά τη συνεδρίασή του την Τετάρτη. Οι μεγάλοι παραγωγοί στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, έχουν αυξήσει την παραγωγή τους κατά 400.000 bpd κάθε μήνα από τον Αύγουστο.
«Οι αυξήσεις της προσφοράς κατά 400.000 bpd σε μηνιαία βάση είναι πολύ ασήμαντες για να τις εκτιμήσει η αγορά και το πιο σημαντικό, δεν εκπληρώνονται πλήρως από τον όμιλο», δήλωσε η Louise Dickson, της Rystad Energy. «Η μόνη βραχυπρόθεσμη λύση για την εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου θα πρέπει να προέλθει από τον ΟΠΕΚ+ και από τη Σαουδική Αραβία, τον παραγωγό με τη μεγαλύτερη πλεονάζουσα δυναμικότητα».
Οι γεωπολιτικές εντάσεις στις οποίες εμπλέκονται οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου Ρωσία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αυξηθεί πρόσφατα.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε την Κυριακή ότι η Ευρώπη χρειάζεται να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της, καθώς η Βρετανία προειδοποίησε ότι είναι «πολύ πιθανό» η Ρωσία να θέλει να εισβάλει στην Ουκρανία.
Η αγορά βρίσκεται επίσης σε συναγερμό στη Μέση Ανατολή, αφού τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι αναχαίτισαν έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τους Χούτι της Υεμένης, καθώς το κράτος του Κόλπου φιλοξενούσε για επίσκεψη τον Ισραηλινό Πρόεδρο Isaac Herzog.

Οι προβλέψεις των αναλυτών

Οι τιμές πετρελαίου θα αξιοποιήσουν ως βάση τους το ισχυρό ξεκίνημα της χρονιάς, με τους γεωπολιτικούς κινδύνους για την προσφορά να συμπληρώνουν την ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης ενώ οι φόβοι για τον αντίκτυπο της Όμικρον εξασθενούν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία συμμετείχαν 43 οικονομολόγοι και αναλυτές, το πετρέλαιο μπρεντ προβλέπεται ότι θα φθάσει κατά μέσο όρο στα 79,16 δολάρια το βαρέλι φέτος, η υψηλότερη πρόβλεψη για το 2022 έως τώρα και αυξημένη από τα 73,57 δολάρια που ήταν ο μέσος όρος των προβλέψεων τον Δεκέμβριο.

Το αμερικανικό αργό προβλέπεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 76,23 δολάρια το 2022, συγκριτικά με 71,38 δολάρια που ήταν η πρόβλεψη τον περασμένο μήνα.

«Δεδομένου του πόσο σφιχτές είναι οι αγορές, το πετρέλαιο σίγουρα μπορεί να κάνει ράλι πάνω από τα 100 δολάρια, ιδιαίτερα εάν οι αυξήσεις στην παραγωγή του ΟΠΕΚ+ συνεχίζουν να υστερούν έναντι του στόχου, οι Αμερικανοί παραγωγοί δεν καταφέρουν να αντιδράσουν ή εάν η ρωσοουκρανική κρίση επιδεινωθεί», ανέφερε το Economist Intelligence Unit.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης