Κοινή ομάδα ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ υπό ΡΑΕ για την επιτάχυνση της έκδοσης όρων σύνδεσης

Κοινή ομάδα ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ υπό ΡΑΕ για την επιτάχυνση της έκδοσης όρων σύνδεσης
Στόχος της σύσκεψης που συγκάλεσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Αθανάσιος Δαγούμας ήταν να αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάσταση
Σχετικά Άρθρα

Στη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας θα προχωρήσουν ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ στην οποία θα συμμετέχει και η ΡΑΕ για να αντιμετωπίσουν ζητήματα που σχετίζονται με τις συνδέσεις νέων έργων ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα. Μπορεί οι αρμοδιότητες των δύο Διαχειριστών να είναι διαχωρισμένες, σε ότι έχει να κάνει με την έκδοση ορών σύνδεσης (μεγάλα έργα ο ΑΔΜΗΕ, μικρά ο ΔΕΔΔΗΕ) το δίκτυο ωστόσο είναι ενιαίο και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχει και μια ενιαία εικόνα για τα έργα που εκκρεμούν και το διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο. Στη βάση αυτού του σκεπτικού και δεδομένης της ανάγκης επιτάχυνσης της έκδοσης όρων σύνδεσης για την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ, στη χθεσινή σύσκεψη της ΡΑΕ με εκπροσώπους των δύο Διαχειριστών, ο ΑΔΜΗΕ πρότεινε τη σύσταση μιας κοινής ομάδας εργασίας, η οποία και έγινε αποδεκτή.

Στόχος της σύσκεψης που συγκάλεσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Αθανάσιος Δαγούμας ήταν να αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάσταση σε σχέση με την πρόοδο της έκδοσης όρων σύνδεσης και να αναζητηθούν τρόποι επίσπευσης ώστε να προχωρήσουν και πιο γρήγορα οι "πράσινες επενδύσεις" . Ο ΑΔΜΗΕ, που έχει και την ευθύνη της διασύνδεσης μεγάλων έργων ΑΠΕ με το ηλεκτρικό σύστημα, έχει χορηγήσει οριστικές προσφορές σύνδεσης για έργα 5,2 GW, που υπερβαίνουν το 50% του υπό αναθεώρηση στόχου του ΕΣΕΚ για σύνδεση επιπλέον 9 GW έως το 2030.
Με τις διασυνδέσεις επίσης που υλοποιεί στη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα δημιουργείται χώρος για διείσδυση 17 GW καθαρής ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.


Φιλτραρισμένες αιτήσεις σύνδεσης

Σε ότι αφορά στην ενίσχυση του συστήματος για την υποδοχή νέων έργων ΑΠΕ ο ΑΔΜΗΕ έχει συμπεριλάβει στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2023-2032 νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πρόσθετο ηλεκτρικό χώρο. Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος ηλεκτρικός χώρος θα δημιουργηθεί στην Κεντρική Μακεδονία, με 4.400 Μεγαβάτ σε υψηλή και υπερυψηλή τάση, ενώ ακολουθούν η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη με 2450 Μεγαβάτ και η Αττική με 2.450 Μεγαβάτ. Σημαντικά διαθέσιμα περιθώρια ισχύος θα δημιουργηθούν επίσης και στα νησιά με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, αγγίζοντας τα 760 Μεγαβάτ στην Κρήτη, τα 470 Μεγαβάτ στα Δωδεκάνησα και τα 400 Μεγαβάτ στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Οι ταχύτητες έκδοσης όρων σύνδεσης, θα μπορούσαν σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ να ανέβουν εάν τα αιτήματα που φτάνουν στον Διαχειριστή είχαν προηγουμένως "φιλτραριστεί" με βάση κριτήρια επενδυτικής αξιοπιστίας. Ετσι, θα μειωθεί κατά πολύ ο όγκος δουλειάς του Διαχειριστή αφού θα περιοριστεί στην αξιολόγηση του τεχνικού σκέλους των αιτήσεων.

Σε αντίθεση πάντως με τον ΑΔΜΗΕ , σοβαρές καθυστερήσεις παρατηρούνται στην έκδοση όρων σύνδεσης για μικρά έργα ΑΠΕ από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, ζήτημα που ανέδειξε μελέτη που δημοσιοποίησε χθες ο ΣΠΕΦ. Σύμφωνα με αυτή, το 2021 ο ΔΕΔΔΗΕ απέρριψε το 80% των αιτημάτων όρων σύνδεσης όταν τα έτη 2018-2020 δεν ξεπερνούσαν το 40%. Ο μέσος χρόνος από την πρωτοκόλληση ενός οριστικοποιημένου αιτήματος για όρους σύνδεσης στα γραφεία του διαχειριστή έως την έκδοση οριστικής προσφοράς σύνδεσης από 3.5 μήνες το 2019, ανήλθε στους 8.5 μήνες το 2020 και στους 11.7 μήνες το 2021. Ο μέσος χρόνος από την υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ έως την ηλέκτριση μιας μονάδας από 6.7 μήνες το 2019, αυξήθηκε στους 7.4 μήνες το 2020 και στους 8.8 μήνες το 2021.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης