Τελευταία Νέα

Έρχεται αποκλιμάκωση τιμών στα φωτοβολταϊκά πάνελ το 2022 - Ποιες συνθήκες το εξασφαλίζουν

Έρχεται αποκλιμάκωση τιμών στα φωτοβολταϊκά πάνελ το 2022 - Ποιες συνθήκες το εξασφαλίζουν
Η χαμηλότερη τιμολόγηση πολυπυριτίου εκτιμάται ότι το 2022 θα οδηγήσει στην πτώση των τιμών των πάνελ 0,27 δολάρια ανά watt (βατ) το πρώτο τρίμηνο σε 0,24 δολάρια ανά watt κατά το τέταρτο τρίμηνο
Αποκλιμάκωση των τιμών στα φωτοβολταϊκά πάνελ αναμένεται εντός του 2022 όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς. Το κόστος είχε αυξηθεί για όλο το 2021 - εξαιτίας πολλών συγκυριών όπως της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους που οδήγησε τα εργοστάσια στην Κίνα να λειτουργούν στο …ρελαντί, της ανόδου των τιμών πυριτίου (χρησιμοποιείται για την κατασκευή των πάνελ), γυαλιού, μετάλλων και άλλων πρώτων υλών, αλλά και της πανδημίας που οδήγησε σε αύξηση το μεταφορικό κόστος.


Παράγοντες του χώρου θεωρούν ότι, μια πρώτη αποκλιμάκωση θα αρχίσει να διαφαίνεται ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2022, αν και θα πάρει περισσότερο χρόνο για να επιστρέψουν οι τιμές σε προ-Covid επίπεδα. Πάντως, ήδη τα εργοστάσια πυριτίου στην Κίνα ξεκίνησαν και πάλι να λειτουργούν σε κανονικούς ρυθμούς ενώ φέτος και το 2023 ολοκληρώνεται η κατασκευή και νέων. Έτσι, αναμένεται πτωτική τάση στις τιμές πυριτίου καθώς τα επίπεδα των αποθεμάτων θα αρχίσουν να αυξάνονται.

Μάλιστα, σε άρθρο του pv-magazine, στο οποίο παρουσιάζονται οι απόψεις δύο κορυφαίων στελεχών της PV Infolink (Corrine Lin και Dora Zhao) επισημαίνεται ότι οι τιμές πολυπυριτίου (χωρίς ΦΠΑ και προ φόρων) εκτιμάται ότι θα βελτιωθούν από τα τρέχοντα επίπεδα των 26 με 30 δολαρίων ανά κιλό και θα φτάσει έως και στα 19 δολάρια ανά κιλό μέχρι το τέλος του έτους.

Πάντως, οι τιμές σκαρφάλωσαν πρόσφατα και πάλι περίπου στα 30 δολάρια ανά κιλό, σε μεγάλο βαθμό λόγω των μειωμένων αποθεμάτων πολυπυριτίου ενόψει του κινεζικού νέου έτους.
Ωστόσο, αυτό όπως αναφέρουν οι ειδικοί είναι παροδικό και τα επίπεδα των αποθεμάτων θα ανακάμψουν. Επί του παρόντος, τα επίπεδα βρίσκονται ακόμη πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα που θεωρούνται επαρκή, και φτάνουν για διάστημα από έναν μήνα έως έξι εβδομάδες.


Πως θα πέσουν οι τιμές

Πάντως, η έκθεση που παρουσιάζει το pv-magazine προβλέπει αύξηση της παραγωγής σε 318 GW πολυπυριτίου και 322 GW δισκίων πυριτίου παγκοσμίως το 2022. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η δημιουργία ενός αποθέματος περίπου 30 GW πάνω από την πρόβλεψη της παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της τιμολόγησης για το 2022.

Η παραγωγή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί έτι περαιτέρω καθώς αναμένονται και νέες μονάδες παραγωγής το 2022 και το 2023, όπως των εταιρειών Shangji Automation, Gaojing Solar, Shuangliang Group and Fuxing New Energy. Η χαμηλότερη τιμολόγηση πολυπυριτίου εκτιμάται ότι το 2022 θα οδηγήσει στην πτώση των τιμών των πάνελ 0,27 δολάρια ανά watt (βατ) το πρώτο τρίμηνο σε 0,24 δολάρια ανά watt κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Για την ώρα ωστόσο, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) καταγράφει αύξηση του κόστους κατασκευής φωτοβολταϊκών έργων εξαιτίας των διεθνών ανατιμήσεων αλλά και επιμήκυνση του χρόνου που απαιτείται για την ικανοποίηση των αιτημάτων σύνδεσής τους στο δίκτυο.

Σύμφωνα με μελέτη του Συνδέσμου, η αύξηση του κόστους ενός μέσου φωτοβολταϊκού πάρκου (10 kW έως 1 MW) στο ηπειρωτικό δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ είναι περίπου στο 15% σε σύγκριση με πέρυσι. Ειδικότερα, η τιμή των φωτοβολταϊκών πλαισίων έχει αυξηθεί – σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο - κατά 8 λεπτά/watt, δηλαδή 32.000 ευρώ για ένα πάρκο 400 kW. Ακόμη, με τις αυξήσεις στον χαλκό και σε άλλα μέταλλα αυξάνεται και το κόστος του υποσταθμού των πάρκων κατά περίπου 8.000 ευρώ και των καλωδίων μεσοσταθμικά επιπλέον 3.000 – 4.000 ευρώ.

Εκτός των όρων σύνδεσης η αύξηση στο κόστος κατασκευής ενός τυπικού φωτοβολταϊκού πάρκου 400 kW φθάνει τις 45.000 – 50.000 ευρώ σε σχέση μόλις με πέρυσι, σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ, ο οποίος ζητά να μην μειωθούν για φέτος οι εγγυημένες τιμές απορρόφησης της ενέργειας από αυτή την κατηγορία των έργων και να παραμείνουν στα 65,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης