Ενέργεια

Οι χαμηλές επιδόσεις των Nio και Xpeng τον Γενάρη - «Μάστιγα» η έλλειψη chips

Οι χαμηλές επιδόσεις των Nio και Xpeng τον Γενάρη - «Μάστιγα» η έλλειψη chips
Τόσο η Nio όσο και η Xpeng παλεύουν με την παγκόσμια έλλειψη chip που συνεχίζει να μαστίζει την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία

Υποχώρηση σημείωσαν οι παραδόσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων των Nio και Xpeng τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, όπως αναμεταδίδει το CNBC. Ωστόσο, είναι ακόμα υψηλότερες σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο.

Η Xpeng δήλωσε σήμερα ότι παρέδωσε 12.922 ηλεκτρικά οχήματα τον Ιανουάριο, μια πτώση άνω του 19% από τον Δεκέμβριο. Αλλά αυτό εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μια άνοδο 115% από έτος σε έτος. Είναι ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας που η Xpeng έχει παραδώσει πάνω από 10.000 μονάδες σε έναν μόνο μήνα.

Όμως τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κατάφερε να ξεπεράσει τις 15.000 παραδόσεις. Από τις 31 Ιανουαρίου, η Xpeng είπε ότι οι σωρευτικές παραδόσεις των ηλεκτρικών της αυτοκινήτων — των P7, P5, G3 και G3i — ξεπέρασαν τις 150.000 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, η Nio είπε ότι παρέδωσε 9.652 οχήματα τον Ιανουάριο, σημειώνοντας αύξηση 33,6% από έτος σε έτος, αλλά χαμηλότερα από τον αριθμό των 10.489 του Δεκεμβρίου. Από τις 31 Ιανουαρίου, η Nio είπε ότι οι σωρευτικές παραδόσεις των οχημάτων της — των ES8, ES6 και EC6 — έφτασαν τις 176.722 μονάδες.

Ο κοινός αγώνας

Τόσο η Nio όσο και η Xpeng παλεύουν με την παγκόσμια έλλειψη chip που συνεχίζει να μαστίζει την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Σύμφωνα μάλιστα, με τον COE της Xpeng, He Xiaopeng «η παγκόσμια έλλειψη chip παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο παραγωγής για την εταιρεία.

Ακόμη και ο αμερικανικός γίγαντας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla, ο οποίος έχει ξεπεράσει τους περιορισμούς της αλυσίδας εφοδιασμού σχετικά καλά, είπε ότι δεν θα κυκλοφορήσει κανένα νέο μοντέλο φέτος λόγω της έλλειψης εξαρτημάτων.

Όπως είναι γνωστό, Xpeng και Nio συγκαταλέγονται στην λίστα αυτών που αμφισβητούν έντονα την Tesla στην σκληρά ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας. Παρ’ όλα αυτά, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι ανθεκτική, πουλώντας το Δεκέμβριο ρεκόρ 70.847 κινεζικών οχημάτων, σημαντικά υψηλότερα από το Nio και το Xpeng. Τόσο η Nio όσο και η Xpeng έχουν επενδύσει για να αυξήσουν την παραγωγή στα εργοστάσιά τους και να επεκταθούν στο εξωτερικό.

Η ανάκληση της Tesla για 54.000 οχήματα στις ΗΠΑ

Την ανάκληση 53.822 οχημάτων της στην αγορά των ΗΠΑ ανακοίνωσε η Tesla, λόγω προβλημάτων στο λογισμικό των οχημάτων.

Η ανάκληση γίνεται λόγω προβλημάτων στο λογισμικό των οχημάτων καθώς παρατηρήθηκε πως το σύστημα  Full Self-Driving σε αυτά ενδέχεται να μην σταματήσει εγκαίρως σε σημεία με πινακίδες STOP, θέτοντας ζήτημα ασφάλειας. Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας των οδικών μεταφορών (NHTSA), η ανάκληση των σχεδόν 54.000 αφορά μοντέλα Model S που κατασκευάστηκαν από το 2016 έως το 2022, Model 3 που κατασκευάστηκαν από το 2017 έως το 2022 και Model που κατασκευάστηκαν από το 2020 έως το 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης