Rokas Renewables: Πράσινο φως από την ΡΑΕ για αιολικά πάρκα 706 MW - Tα σχέδια της εταιρίας

Rokas Renewables: Πράσινο φως από την ΡΑΕ για αιολικά πάρκα 706 MW - Tα σχέδια της εταιρίας
Στα 1,5 GW το pipeline - Σε ποιούς τομείς προετοιμάζεται να εισέλθει

Με το δεξί φαίνεται ότι μπήκε η Ρόκας-Iberdrola (Χ. Ρόκας Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Εταιρεία) στο 2022. Από τις αρχές του έτους, η εταιρεία εξασφάλισε Βεβαίωση Παραγωγού για 30 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 790 MW, εκ των οποίων τα 28, ισχύος 706 MW πήραν το «πράσινο φως» από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας , ΡΑΕ εχθές. Η Χ. Ρόκας, η οποία ελέγχεται από τον ισπανικό κολοσσό Iberdrola, διαθέτει σήμερα σε λειτουργία 301,5 MW εκ των οποίων 271 MW αιολικά και περίπου 10 MW φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα και 20 MW αιολικά πάρκα στην Κύπρο.

Οσον αφορά στην αιολική ενέργεια, η Ρόκας, με τον Θανάση Τσαντίλα στο τιμόνι, κατάφερε να φτάσει στην 4η θέση του Top-5 των επενδυτών αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα (στοιχεία ΕΛΕΤΑΕΝ) με 271 MW (6,1%) έπειτα από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 703 MW (15,8%), την ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 482 MW (10,8%) και την ENEL Green Power με 368 MW (8,3%).

Επιπλέον, η Χ. Ρόκας έχει εξασφαλίσει έργα 140 MW, μέσω των διαγωνιστικών διαδικασιών της ΡΑΕ, τα οποία βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή ή στην τελική ευθεία της αδειοδοτικής διαδικασίας και αναμένεται να λειτουργήσουν σταδιακά έως και το 2023. Άλλα 20 MW που είχαν εξασφαλιστεί μέσω διαγωνισμών ήδη λειτουργούν.


Στο 1,5 GW το pipeline - Σε ποιά νησιά βρίσκονται οι αιολικοί σταθμοί

Χθες η «Χ. Ρόκας» εξασφάλισε από τη ΡΑΕ 10 άδειες για αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 306 MW σε διάφορες θέσεις του Δήμου Δυτικής Λέσβου, 7 άδειες συνολικής ισχύος 150 MW στη Χίο καθώς και 11 άδειες 250 MW στη Λήμνο. Nα σημειωθεί ότι η πλειονότητα των νέων Βεβαιώσεων Παραγωγού αφορά την αντικατάσταση παλαιότερων αδειών, που πλέον η εταιρεία «ξαναζεσταίνει» για να βάλει μπροστά τα έργα. Επίσης, προ ημερών, πήρε βεβαίωση παραγωγού για αιολικό σταθμό 18 MW σε περιοχή της Κοζάνης ενώ εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και τροποποίηση παλαιότερης βεβαίωσης παραγωγού για αιολικό σταθμό στη Ροδόπη, του οποίου η ισχύς μειώθηκε από 84 MW σε 66 MW, όπως και ο αριθμός και το μέγεθος των ανεμογεννητριών - από δεκατέσσερις ισχύος 6 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 170 μέτρα σε έντεκα ισχύος 6 MW με διάμετρο πτερωτής 162 μέτρα.

Συνολικά η Χ. Ρόκας διαθέτει σήμερα ένα pipeline 1,5 GW υπό ανάπτυξη έργων ΑΠΕ (αιολικών και φωτοβολταϊκών).

Τα σχέδια για τις νέες τεχνολογίες

Μάλιστα, η εταιρεία δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της και για τις νέες τεχνολογίες, στηριζόμενη και στη διεθνή εμπειρία των Ισπανών της Iberdrola στην ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, τόσο με συσσωρευτές αλλά και με αντλησιοταμίευση, ενώ ενεργό είναι το ενδιαφέρον της και για το πράσινο υδρογόνο. Αλλά και στην Ελλάδα ήταν από τις εταιρείες που ήδη από το 2010 βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο για ανάπτυξη θαλάσσιου αιολικού πάρκου 500 MW στην περιοχή της Λήμνου, ωστόσο οι διαδικασίες από την τότε κυβέρνηση είχαν «παγώσει». Πάντως, η Χ. Ρόκας παραμένει σε ετοιμότητα και αναμένει το νέο ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο για να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της στα off shore αιολικά.

Η εταιρεία έχει επίσης υποβάλλει αίτηση στη ΡΑΕ για μονάδες αποθήκευσης με χρήση συσσωρευτών ισχύος 550 MW, ενώ προετοιμάζεται και για είσοδο στον τομέα του υδρογόνου.

Τα σχέδιά της Ρόκας-Iberdrola στην Ελλάδα αντικατοπτρίζουν και το επενδυτικό σχέδιο της μητρικής εταιρείας, η οποία σκοπεύσει να διπλασιάσει την ισχύ της σε ανανεώσιμες πηγές στα 60 GW έως το 2025, αυξάνοντας στα 95 GW έως το 2030. Έτσι, ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιό της σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 25 GW το 2020 και σε 81,8 GW στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2021.

www.worldenergynews.gr










Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης