Ενέργεια

Refinitiv: «Μαγνήτης» η Ευρώπη για φορτία LNG από τις ΗΠΑ

Refinitiv: «Μαγνήτης» η Ευρώπη για φορτία LNG από τις ΗΠΑ
Η κρίση με την Ουκρανία ανέδειξε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία

Η Ευρώπη παρέμεινε για δεύτερο συνεχή μήνα ο κορυφαίος προορισμός για τις αποστολές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, ξεπερνώντας τις εξαγωγές προς την Ασία.

Περίπου τα 2/3 του όγκου του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου κατευθύνθηκαν στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με περίπου 61% τον Δεκέμβριο. Οι πρωτοφανείς υψηλές ευρωπαϊκές τιμές και η ζήτηση ήταν αυτές που οδήγησαν τις αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου σε ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκαν στις 28 Ιανουαρίου να συνεργαστούν για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και της Ουκρανίας εν μέσω της κρίσης Ουκρανίας- Ρωσίας.

Με κίνητρο την ευρωπαϊκή ζήτηση, οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ σημείωσαν ρεκόρ τον Ιανουάριο.

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου σημείωσαν επίσης ρεκόρ τον Ιανουάριο.

Και τους δύο μήνες, η έλλειψη προσφοράς κατηύθυνε τη ζήτηση και την οδήγησε σε επαναδρομολόγηση των φορτίων από άλλους προορισμούς. Η κρίση με την Ουκρανία ανέδειξε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία για μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου της και ώθησε τους αγοραστές να αναζητήσουν προμήθειες αλλού.

Το LNG στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα κυμαινόταν περίπου στα 30 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) εν μέσω ανησυχιών ότι ο ανεφοδιασμός με το φθηνότερο ρωσικό φυσικό αέριο δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση λόγω της αντιπαράθεσης για την Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης