Ενέργεια

Platts: Οι εντάσεις Ρωσίας - Ουκρανίας «έπληξαν» τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον Γενάρη

Platts: Οι εντάσεις Ρωσίας - Ουκρανίας «έπληξαν» τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον Γενάρη
Η μέση τιμή TTF για την επόμενη ημέρα τον Ιανουάριο ήταν 81,86 ευρώ/MWh, σαφώς υψηλότερη από τον μέσο όρο τον Ιανουάριο του 2021 που ήταν μόλις 20,30 ευρώ/MWh

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μειώθηκαν περαιτέρω τον πρώτο μήνα του 2022, έχοντας ήδη περιοριστεί προς τα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων ροής από την S&P Global Platts Analytics, στις 2 Φεβρουαρίου.

Oι εξαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον Ιανουάριο μέσω των τεσσάρων κύριων διαδρόμων του -- Nord Stream, Yamal-Europe, Ουκρανία και TurkStream ανήλθαν συνολικά σε μόλις 7,1 Bcm, σύμφωνα με τα στοιχεία. Οι παραδόσεις μειώθηκαν σε όλους τους τομείς, δεδομένου ότι οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης ενισχύθηκαν σε σημαντικό βαθμό με τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα.

Τα σοβαρά «χτυπήματα»

Σημαντικός παράγοντας στις χαμηλότερες ροές ήταν η συνεχιζόμενη χρήση, τον Ιανουάριο, του αγωγού Yamal σε αντίστροφη κατεύθυνση προς τα ανατολικά από τη Γερμανία στην Πολωνία, με αποτέλεσμα τη δραματική πτώση των ρωσικών παραδόσεων μέσω Λευκορωσίας. Οι ροές άρχισαν να αντιστρέφονται στα τέλη Δεκεμβρίου στο σημείο διασύνδεσης του Mallnow και παρέμειναν προς τα ανατολικά μέχρι τον Φεβρουάριο.

Οι παραδόσεις μειώθηκαν επίσης απότομα τον περασμένο μήνα μέσω της Ουκρανίας και επίσης μέσω του αγωγού TurkStream προς την Ευρώπη, όπου οι προμήθειες υποχώρησαν κάτω από το 1 Bcm.

3423432.JPG


Παράλληλα, οι χαμηλότερες ρωσικές παραδόσεις οι οποίες ανταποκρίνονται στα στοιχεία της ίδιας της Gazprom που δείχνουν συνεχιζόμενο χαμηλό επίπεδο πωλήσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα, υποστήριξαν τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου.

Η μέση τιμή TTF για την επόμενη ημέρα τον Ιανουάριο ήταν 81,86 ευρώ/MWh, σαφώς υψηλότερη από τον μέσο όρο τον Ιανουάριο του 2021 που ήταν μόλις 20,30 ευρώ/MWh, σύμφωνα με εκτιμήσεις της S&P Global Platts.

Οι προμήθειες μέσω Ρωσίας τον περασμένο μήνα μπορεί επίσης να επηρεάστηκαν από το γεγονός ότι η τιμή της σύμβασης για το ρωσικό φυσικό αέριο έγινε λιγότερο ανταγωνιστική σε σχέση με τις τιμές των ευρωπαϊκών κόμβων, καθώς οι υψηλές τιμές από το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους αρχίζουν να διοχετεύονται στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια της Gazprom.

Oι συνομιλίες της ΕΕ


Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ και άλλους προμηθευτές για την αύξηση των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, εν μέσω ανησυχιών για τις ροές από την Ρωσία.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Reuters, μιλώντας σε συνέδριο των Tagesspiegel, Zeit, Handelsblatt και Wirtschaftswoche, η κ. von der Leyen ανέφερε ότι "χτίζουμε μια εταιρική σχέση για ενεργειακή ασφάλεια με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία αφορά πρωτίστως περισσότερες προμήθειες φυσικού αερίου LNG”. 

Η ίδια πρόσθεσε ότι "μιλάμε και με άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου, για παράδειγμα την Νορβηγία, για την αύξηση των προμηθειών τους στην Ευρώπη".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης