Διεθνή

Macron: Καμία υποχώρηση στο θέμα ασφάλειας και κυριαρχίας της Ουκρανίας

Macron: Καμία υποχώρηση στο θέμα ασφάλειας και κυριαρχίας της Ουκρανίας
Η Μόσχα επαναλαμβάνει ότι η ασφάλειά της δεν θα είναι εγγυημένη παρά αν το ΝΑΤΟ αποσυρθεί από την ανατολική Ευρώπη και τερματισθεί η πολιτική της διεύρυνσης της Ατλαντικής Συμμαχίας

«Ο εντατικός διάλογος που είχαμε με την Ρωσία και αυτή η επίσκεψη στην Μόσχα μπορούν να αποτρέψουν» μία πολεμική σύρραξη, δήλωσε στην Journal du Dimanche ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιδιώκει να συζητήσει "τους όρους της αποκλιμάκωσης" της κρίσης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τις πολύωρες συνομιλίες που θα έχουν σήμερα στο Κρεμλίνο, στην πρώτη συνάντηση ευρωπαίου ηγέτη με τον Ρώσο πρόεδρο από την κλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία τον Δεκέμβριο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν παραδέχεται ότι οι Δυτικοί "δεν θα αποσπάσουν μονομερείς κινήσεις" από τον Βλαντίμιρ Πούτιν και αναγνωρίζει επίσης ότι "αν η ασφάλεια και η κυριαρχία" της Ουκρανίας και της Ευρώπης δεν πρέπει να γίνουν αντικείμενο καμίας υποχώρησης, "είναι νόμιμο η Ρωσία να θέτει το θέμα της δικής της ασφάλειας".

Η Μόσχα επαναλαμβάνει ότι η ασφάλειά της δεν θα είναι εγγυημένη παρά αν το ΝΑΤΟ αποσυρθεί από την ανατολική Ευρώπη και τερματισθεί η πολιτική της διεύρυνσης της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Οι απαιτήσεις αυτές απορρίπτονται από τους Δυτικούς, που προτείνουν αντ΄αυτών την επιστροφή στις συνομιλίες με θέμα της ρωσικές ανησυχίες, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως αμοιβαίες επισκέψεις στρατιωτικών εγκαταστάσεων ή μέτρα αφοπλισμού. "Θετικό", αλλά "δευτερεύον", απαντούν οι Ρώσοι.

Η Ρωσία έχει ήδη εισβάλει σε τμήμα της ουκρανικής επικράτειας το 2014, προσαρτώντας την χερσόνησο της Κριμαίας μετά την φιλοδυτική εξέγερση στο Κίεβο. Οι δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν δεν επηρέασαν κατά κανέναν τρόπο την γραμμή του Κρεμλίνου.

Από το 2014, οι δυνάμεις των φιλορώσων ουκρανών αυτονομιστών, με την υποστήριξη της Ρωσίας, βρίσκονται επίσης σε πόλεμο με τον ουκρανικό στρατό στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ειρηνευτικές συμφωνίες, προϊόν γαλλογερμανικής μεσολάβησης, επέτρεψαν το πάγωμα των γραμμών του μετώπου, αλλά η πολιτική διευθέτηση της σύρραξης βρίσκεται σε νεκρό σημείο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει την επανάληψη αυτής της διαδικασίας. Η τελευταία συνάντηση κορυφής με την συμμετοχή των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2019.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης